Politie vindt drugslab en 4 miljoen euro aan drugs in Wânswert

De politie heeft in een boerderij in Wânswert een actief drugslab aangetroffen. Er werd waarschijnlijk methamfetamine - ook wel crystal meth - geproduceerd. Er is ook synthetische harddrugs gevonden met een straatwaarde van zo'n 4 miljoen euro. De politie heeft niemand aangehouden.
Ingrid Coenen van de politie over het drugslab:
Ingrid Coenen
Naast het actieve drugslab vond de politie ook een lab dat nog in aanbouw was. De politie had een tip gekregen van mensen die mogelijk criminele activiteiten gezien hadden in de boerderij aan de Wirdsterterp in Wânswert. Op basis van die tips is de politie aan een onderzoek begonnen.
"We hebben daar niet een verdachte aangetroffen, dus we kunnen nog meer tips gebruiken over verdachte personen die zich daar ophouden", zegt Ingrid Coenen van de politie. "Voor zover wij weten werd het pand niet actief bewoond. Er zijn geen bewoners geregistreerd."
© Plysje
In de nacht van woensdag op donderdag is de politie naar het pand gegaan. Daar werd dus een drugslab gevonden waar waarschijnlijk op grote schaal methamfetamine geproduceerd werd. In een pand in de buurt werd een drugslab in aanbouw gevonden. Daarnaast heeft de politie het eindproduct van synthetische drugs gevonden, dat waarschijnlijk een straatwaarde van vier miljoen euro heeft.
"Zowel het productieproces als de opslag van de chemische stof is gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid", zegt Coenen. "Dus we zijn ook heel blij met de tips die we binnen hebben gekregen en dat we het laboratorium hebben kunnen oprollen."
Ingrid Coenen van de politie over het drugslab
Na de inval van de politie is er 's nachts toezicht gehouden, zodat er overdag onderzoek gedaan kon worden. Het lab wordt donderdag ontmanteld door de Landelijke Faciliteit Ontmanteling.
De politie weet niet of er een verband is tussen het drugslab in Wânswert en andere drugslabs die het afgelopen jaar in de provincie gevonden zijn.
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân
Het drugslab in Wânswert is niet het eerste dat is aangetroffen in de regio Noardeast-Fryslân. Vorig jaar werd in Jannum een grote hennepkwekerij gevonden en in juni een drugslab tussen Jannum en Reitsum. Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân is dan ook niet verbaasd over het drugslab bij Wânswert. "Juist in het buitengebied, waar boerderijen en stallen leegstaan en waar boeren soms financiële problemen hebben, zijn mensen vatbaar voor dit soort activiteiten", zegt Kramer.

"Laat u hier niet mee in!"

Op het platteland is volgens hem niet altijd het nodige toezicht, omdat de afstanden te groot zijn. "Ook hier zijn mensen die om wat voor reden dan ook zulke activiteiten aangaan en dat baart ons zorgen. We zitten er met de politie bovenop om dit probleem aan te pakken en te voorkomen."
De burgemeester waarschuwt boeren om niet in criminele zaken mee te gaan. "Als je één keer ja hebt gezegd tegen dit soort criminelen, dan kun je niet meer terug. U en uw gezin worden bedreigd, alles wordt onzeker. Pas op: deze mensen deinzen nergens voor terug. Laat u hier niet mee in!"