Zorgen over nieuwe straatverlichting Leeuwarden

Er zijn zorgen en ergernis over de nieuwe straatverlichting in gemeente Leeuwarden. Om moment is de gemeente bezig om duizenden lantaarnpalen te vernieuwen met LED-verlichting. Dat project gaat nog het hele jaar duren, maar Nynke-Rixt Jukema maakt haar grote zorgen over het milieueffect van een deel van die nieuwe verlichting.
Uit onderzoek blijkt dat LED-verlichting van boven de 3.000 kelvin niet goed is voor de biodiversiteit. De meeste lantaarnpalen komen daar niet boven, maar bijvoorbeeld aan de rondweg wel. Daarom is Jukema bezorgd.
"Ik schrok er heel erg van, want het is steeds meer bekend dat de LED-verlichting heel schadelijk voor de biodiversiteit is, vooral voor nachtvlinders, insecten en vleermuizen," zegt Jukema. "In Europa komt er steeds meer wetgeving die voorschrijft dat er niet meer dan drieduizend kelvin toegepast moet worden.

Verschillende soorten licht

Bart van der Scheer van de gemeente Leeuwarden zegt dat er onderscheid wordt gemaakt in welk licht er gebruikt wordt. "Met vernieuwing van verlichting maken we onderscheid tussen hoofdwegen en de stadsring, daar kijken we naar andere verlichting dan in de woonwijken. Daar houden we het meer richting warmer wit licht, op de hoofdwegen maken we het iets witter. Dat is meer gericht op de verkeersveiligheid, in de wijken gaat het meer op sociale veiligheid."

Intensiteit

Dat licht bij de hoofdwegen is sterker, maar er wordt wel rekening gehouden met de lichtintensiteit, zegt Van der Scheer. "Op momenten dat er verkeersdrukte is, is de intensiteit van de verlichting hoger. Later op de avond halveren we het licht bijna."
Volgens Jukema is dat niet genoeg. "Het is eigenlijk heel simpel: niet meer dan 3.000 kelvin gebruiken. Dat is nu internationaal bekend, daarom luid ik ook zo de noodklok. Want je leest het in de krant en straks bestellen ze het, dan is het te laat. Nu kunnen we nog iets doen, het moet echt omlaag.
Verslaggever Willem de Vries met Nynke-Rixt Jukema en Bart van der Scheer