Vrouw met MS organiseert Elfstedentocht voor mensen met beperking

Sandy Krijnen uit Cornwerd heeft MS en kon zodoende niet net als haar man meedoen aan de fietselfstedentocht. Dat moet anders, dacht ze, en daarom nam ze het initiatief voor de 'Onbeperkte 11-stedentocht'. Daarmee wil ze bereiken dat mensen die altijd aan de kant staan, de gelegenheid krijgen om zelf een keer in de schijnwerpers te staan. De tocht wordt gehouden in september.
Unbeperkte Alvestedetocht
In 2009 stond Sandy Krijnen in haar rolstoel aan de kant bij de fietselfstedentocht. Haar man deed mee: zij kon dat niet meer en dat voelde niet goed. Ze kwam op het idee om nu de Elfstedentocht te houden: die wordt verspreid over meerdere dagen. Op deze manier kunnen mensen met een beperking ook meedoen.
Intussen is Sandy niet meer afhankelijk van een rolstoel. Ze is opgehouden met haar medicatie en heeft onder andere haar eetpatroon drastisch aangepast. Hond Bowie helpt haar bij het lopen. Hij is groot en zorgt tijdens het wandelen voor stabiliteit.
Sandy en haar hond Bowie © Omrop Fryslan
Dat ze weer beter is geworden, is opmerkelijk. Haar neuroloog staat er ook van te kijken. Hoe het kan dat functies zijn teruggekomen, is niet duidelijk. Met de Onbeperkte Elfstedentocht wil ze mensen met een beperking een doel geven om eigen grenzen te verleggen en zelf ook mee te doen.
Volgens Sandy is het best lastig om die doelgroep in beweging te krijgen, ook omdat de omgeving hen wel eens wil afremmen. Toch hoopt ze dat honderden mensen mee zullen doen aan de tocht die van 23 tot en met 26 september wordt gehouden.
© Omrop Fryslan
Sandy Krijnen