Aandacht voor het alarmnummer op Europese 112-dag

Het is dinsdag 11 februari, met andere woorden: 112. En dat betekent dat het ook de Europese 112-dag is. Op die dag wordt aandacht gevraagd voor dat alarmnummer.
© Plysje
De Europese 112-dag is bedoeld om mensen ervan bewust te maken dat 112 vanuit alle Europese lidstaten te bereiken is, vertelt Marco Janssen, hoofd van de meldkamer van de brandweer. Terwijl storm Ciara zondag over Nederland raasde, stond de meldkamer in Drachten de telefoon roodgloeiend. "Op een normale dag werken we hier met 20 tot 25 centralisten, maar afgelopen zondag waren dat er maar liefst 42."

Wanneer bel je nu 112?

Janssen: "Mensen bellen op zo'n dag als zondag voor spoedeisende en minder spoedeisende zaken. Aan ons dan de taak om die twee zo snel mogelijk te schiften, zodat we de spoedeisende zaken alle aandacht kunnen geven."
Zondag bleek dus maar weer dat veel mensen eigenlijk niet precies weten wanneer je 112 mag bellen. "Voor een afgebroken windveer kun je beter de aannemer bellen, voor een omgevallen boom de gemeente, maar bij direct gevaar, slachtoffers of als je twijfelt, bel je áltijd 112", legt Janssen uit.
De meldkeamer yn Drachten © Google Street View
Als je 112 belt, kom je eerst op de meldkamer in Driebergen uit. Daar vragen ze waar het ongeval is gebeurd en welke dienst je nodig hebt. Daarna wordt je - als je vanuit Fryslân belt - doorverbonden met de meldkamer in Drachten en kom je bij de brandweer-, politie- of ambulancetafel uit.

Advanced Mobile Location

Maar soms vergeten mensen in blinde paniek waar ze zijn. Het AML-systeem (Advanced Mobile Location) dat sinds vorig jaar op de meldkamer wordt gebruikt, maakt het in zulke gevallen makkelijker. Die techniek maakt het mogelijk om exacte locatiegegevens van een mobiele telefoon af te lezen en naar de meldkamer te sturen.
"We merken vaak dat mensen het spannend vinden om 112 te bellen, maar dat is niet nodig. Onze centralisten zijn heel vriendelijk en kundig. Dus bij direct gevaar, slachtoffers en als je twijfelt, bellen!", zegt Janssen nog eens.
Marco Janssen in Weistra op Wei