Chinese studenten in Leeuwarden worden heel erg gediscrimineerd

Chinese studenten op hogeschool NHL Stenden hebben veel last van discriminerende opmerkingen naar aanleiding van het coronavirus. In appgroepen is het virus gesprek van de dag. Met name na de voorvallen in Wageningen, waar een door Chinezen bewoonde flat met leuzen werd beklad. Ook het carnavalsliedje 'Voorkomen is beter dan Chinezen' van Radio 10-dj Lex Gaarthuis is de Chinese gemeenschap in het verkeerde keelgat geschoten.
NOCH Sinezen
Chang Liu is directeur van de Chinese school in Leeuwarden. Ze heeft veel contact met Chinese studenten in Leeuwarden. Via de Chinese versie van WhatsApp, WeChat, wordt veel gesproken over wat er momenteel allemaal gaande is. Liu: "De studenten geven aan dat er regelmatig opmerkingen worden gemaakt. Dan roept iemand 'Hatsjoe, hatsjoe... corona' als er een Chinese student in de buurt is. Dat raakt ze echt hard."
De Chinezen reageren er bijna niet op, vertelt Liu. "Ik vraag dan of ze iets terug zeggen. Ze antwoorden dan dat zoiets niet helpt. Ze voelen zich hulpeloos."

NHL Stenden in actie

Bij NHL Stenden nemen ze de klachten serieus. Op intranet vragen ze om respectvol met elkaar om te gaan. Woordvoerder Ria Saltsidis-Oekas: "We hebben alle studenten en medewerkers een mail gestuurd, waarin we iedereen vragen elkaar te respecteren en te waarderen, maar vooral ook om geen respectloze uitingen te doen naar anderen."
Chang Liu en Yun Liu © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De Chinese school heeft de lessen een aantal weken stilgelegd. Uit voorzorg en om onrust te voorkomen. Er zijn in januari nog mensen uit China teruggekomen. Ze waren daar om Chinees nieuwjaar te vieren. Die ouders houden zichzelf al twee weken in quarantaine", zegt Chang Liu. "Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, zodat de besmetting niet van kind op kind overgaat, hebben we de school gesloten." Geen van de ouders of kinderen heeft klachten.
Chang Liu is duidelijk: "I am not a virus." (Ik ben geen virus.) "Wij doen er alles aan om besmetting te voorkomen. We helpen onze familieleden in China voor zover mogelijk met het bestrijden van het virus. Wij doen ons best, maar kunnen hier niets aan doen."
Chan Liu over de Chinese studenten in Leeuwarden