Vrijwilligers nemen dorpshuis Oudega (SWF) onder handen voor grote renovatie

Het is nog wel wat een bouwput, maar de vrijwilligers zijn druk bezig met een grote verbouwing van het dorpshuis in Oudega in de gemeente Súdwest-Fryslân. Maar liefst 175 mensen hebben zich opgegeven om minimaal 25 uur mee te helpen. Het werk moet in november klaar zijn. Dan moet het dorpshuis gemoderniseerd zijn.
Oudega (Súdwestfryslân)
Het dorpshuis werd gebouwd in 1983. De inrichting dateert ook uit die tijd, dus met schrootjes en bruinachtige tegels. Bijna alles wordt vernieuwd, de vloeren, het sanitair, de deuren, en het asbest wordt uit het plafond gehaald. Renovatie is nodig, zegt Siebe Walinga, want "wij moeten weer vooruit."
Verslaggever Johanna Brinkman is in Oudega Súdwest-Fryslân
© Omrop Fryslân
Per week maken zevenhonderd tot achthonderd mensen gebruik van het dorpshuis. De activiteiten waar zij aan meedoen, gaan tijdens de verbouwing gewoon door. Overdag wordt er gewerkt, 's middags opgeruimd en schoongemaakt en 's avonds is er plek voor toneel, biljart, zang en vergaderingen. De school gebruikt de sportzaal voor gymnastiek.
Het hele voortraject, van plannen maken en geld regelen tot het uiteindelijke werk heeft wel vijf jaar geduurd, zegt Walinga. "Er zijn heel wat vergaderuurtjes overheen gegaan. Wij proberen de ondernemers uit het dorp zoveel mogelijk bij het werk te betrekken."
Het werk moet in november klaar zijn. Dan moet dorpshuis It Joo van Oudega (SWF) weer als nieuw zijn.
Nogmaals verslaggever Johanna Brinkman in Oudega
© Omrop Fryslân