Doneeractie verdronken jongetje bereikt doel, maar er is meer geld nodig

Een doneeractie voor de begrafenis van het verdronken jongetje uit Balk heeft tot nu toe meer dan 20.000 euro opgeleverd, maar er is volgens de initiatiefnemers nog veel meer geld nodig. Het geld van de doneeractie is bedoeld voor het repatriëren van het lichaam van de jongen naar Eritrea, zodat hij daar kan worden begraven.
Donearaksje ferdronken jonkje berikt doel, mar der is mear jild nedich
Met het bedrag dat nu op de teller staat, is het gestelde doel van de doneeractie bereikt. Maar de initiatiefnemers zijn erachter gekomen dat ze eigenlijk het dubbele nodig hebben van de 15.000 euro waar ze om vroegen. Dit omdat er nog veel kosten van het bedrag afgaan, zoals belastingen en een percentage voor de crowdfundingswebsite. De doneeractie duurt nog achttien dagen.
De 11-jarige Adonay raakte afgelopen donderdag tijdens de zwemles onder water in zwembad Ny Sudersé. Hij werd gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis. Het jongetje werd geboren in Eritrea en was nog maar niet in Nederland. Hij woonde sinds een paar maanden in Balk bij zijn moeder, die als vluchteling naar Nederland was gekomen. Hij was met school in het zwembad en kreeg donderdag zijn eerste zwemles.
De moeder van Adonay houdt de school en het zwembad verantwoordelijk voor zijn dood. Volgens haar is er te weinig oog voor geweest dat de jongen niet kon zwemen en nauwelijks nog Nederlands sprak. De politie onderzoekt nog steeds wat er precies is gebeurd.
Ferdronken jonkje
Beelden van de NOS
Volgens burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren speelt de gemeente geen rol in het toezicht bij het zwembad. Wel geeft hij aan dat er de komende weken diepgaand onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het incident. Veenstra zegt dat hij de crowdfundingsactie hartverwarmend vindt. Verder geeft hij aan wel te willen bemiddelen tussen de school en de moeder van de jongen. De moeder wil op dit op dit moment niet met de school praten.
Redacteur Marije Klijnstra over de doneeractie