"Jachthavens moeten meer rekening houden met oude recreanten"

Jachthavens moeten meer rekening houden met oude mensen. Dat zegt het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Oude recreanten zouden langer door moeten varen, maar daar zijn wel aanpassingen voor nodig.
Publiek op het Starteiland © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Het is al jaren duidelijk dat de watersportsector vergrijst. Jonge recreanten worden steeds zeldzamer. Als de oude recreanten ophouden, wordt het wel heel stil op het water, zegt Rienk Broers van het Watersportverbond.
Op de botenbeurs Boot Holland vraagt het verbond deze week aan het publiek wat daarvoor nodig is om langer door te varen. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld dat ze voorzieningen willen waardoor ze niet hoeven te bukken bij het aanleggen, een opstapje om makkelijker aan boord te komen, of voorzieningen die ervoor zorgen dat de steigers niet glad meer zijn.
In 2016 maakte Omrop Fryslân al een documentaire over de vergrijzing in de watersportsector.
Voor de mensen zelf is het ook beter als ze langer doorvaren, zegt Broers. "Mensen zijn vaak heel lang lid van een watersportvereniging. Als ze dan ophouden, valt ook een belangrijk deel van hun sociale context weg."
"Vrienden en bekenden raken dan op de achtergrond. Voor de vereniging is het leuk als ze erbij blijven, maar het is veel leuker voor de mensen zelf."
Rienk Broers van het Watersportverbond