NHL Stenden profiteert van toenemend aantal pabostudenten

Pabo-opleidingen zitten in de lift. Landelijk gezien neemt het aantal studenten dat voor een van de beschikbare opleidingen kiest toe. Op NHL Stenden hopen ze daar ook een bijdrage aan te leveren. En om die studenten binnen te halen is er zaterdag een open dag.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Quintin Rijnja van NHL Stenden: "Er is wel een toename, afgelopen jaar een toename van 11 procent bij de pabo. We hopen dat dit doorzet en dat we steeds meer docenten af kunnen leveren voor de toekomst. De open dagen worden drukker en bij de aanmeldingen komen steeds meer mensen. We hebben net een deeltijdopleiding, die is afgelopen week gestart. Daar hebben we 39 nieuwe studenten. Dat is heel fijn voor Fryslân. Zij zijn hopelijk over drie-vier jaar klaar en kunnen ook 39 klassen gaan bevolken, dan gaat het best hard."

Betrokkenheid

Waarom zou het aantal studenten toenemen, ondanks de berichten over hoge werkdruk en een minder goed salaris? Rijnja: "Omdat het vak fantastisch is. Er is veel werkdruk, maar het vak zal altijd blijven bestaan. En ook vanuit maatschappelijke betrokkenheid en het vak kiezen mensen deze opleiding. Je ontwikkelt jezelf natuurlijk ook, en er is een grote range aan mogelijkheden. Je hoeft niet alleen juf of meester te worden."

"Als je het graag wilt doen, waarom niet"

Twee zussen zijn op de open dag. Marijke zit al op de pabo in Zwolle, maar haar zusje is van plan naar Leeuwarden te gaan. Marijke: "Ik zit in mijn derde jaar. Ik merk niet veel van de werkdruk bij stage, maar anderen soms wel. Zij staan wel eens alleen voor de klas als een leraar ziek is. Dat is niet helemaal de bedoeling van een stage. Ik heb natuurlijk positieve ervaringen. Dus als je het graag wilt doen, waarom niet."
Verslaggever Jeroen Boersma bij de open dag