Sint Piter gearriveerd in Grou: komt er later nog een demonstratie?

Kick Out Zwarte Piet heeft zaterdag niet gedemonstreerd bij de intocht van Sint Piter in Grou. De rechter bepaalde vrijdag dat de actiegroep dat aan de andere kant van het kanaal zou moeten doen. Dan hoeft het voor Rob Kelder van de actiegroep niet meer: "Ik denk dat de burgemeester met het besluit voor deze locatie het uiten van dreigementen beloont, ten koste van ons als geweldloze demonstranten."
Sint Piter oankaam yn Grou: komt der letter noch in demonstraasje?
"Wij zijn op die locatie makkelijk te negeren. We zijn daar het lachertje. Het is makkelijk om ons in een weiland te parkeren, waar we niet goed zichtbaar en hoorbaar zijn," zegt Kelder. "Eigenlijk willen we ergens in het dorp langs de route staan. We vormen geen bedreiging, we houden bordjes omhoog en als Sint Piter langs komt houden we onze mond. Net zoals we ook bij Sinterklaas gedaan hebben. Dan is het gek als we in een weiland moeten," meent Kelder.

"Misschien moeten wij het eens zonder kennisgeving doen"

Voorlopig geen demonstratie dus. Maar misschien wel op een andere dag. "Wij hebben wel in overweging om op een andere dag te komen, maar wij weten niet wanneer. Op dit moment hebben we geen overleg met de gemeente. We sturen keurig een kennisgeving van demonstratie naar de gemeente. Dat moet 48 uur van tevoren, wij hebben dat zelfs netjes een maand van tevoren gedaan. Maar bepaalde ani-democratische groeperingen uiten dreigementen. Misschien moeten wij het eens zonder kennisgeving doen," geeft Kelder fan Kick Out Zwarte Piet aan.
Rob Kelder van Kick Out Zwarte Piet

Sint Piter weer in Grou

"Dit was een mooi feest. De zon is er bij en er waren veel mensen. Ik was al bekend met Sint Piter, maar ik was er nog nooit geweest," zei burgemeester Buma na de intocht. En over Kick Out Zwarte Piet: "Iedereen heeft het recht om te demonstreren en ik denk dat daar een goede plek voor was. Zij hebben er voor gekozen om niet te komen, dat is aan Kick Out Zwarte Piet. Als zij weer een aanvraag doen, zal het wederom deze locatie worden."
Peter van den Broek van het Sint Piter Comité: "Het was heel relaxed en ontspannen. En voor het eerste met burgemeester Buma, maar hij doet het fantastisch. De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet werd zo langzamerhand een traditie. Het is jammer dat ze toch niet komen door de uitspraak van de rechter. Van mij hadden ze mogen komen, we waren er goed op voorbereid.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Verslaggever Auke Zeldenrust in Grou