'Goed overleg' tussen kabinet en boerenorganisaties

In Den Haag hebben premier Rutte en minister Schouten van Landbouw opnieuw met boerenorganisaties gesproken over maatregelen om de stikstofcrisis aan te pakken. De premier en voorzitter Dijkhuizen van het Landbouw Collectief spreken na afloop beide van en goed gesprek. Woensdag was er ook zo'n vergadering, maar het kabinet brak dat overleg af uit onvrede over een verklaring van Farmers Defence Force, een van de organisaties in het collectief.
Schouten
Volgens die verklaring onderhandelt het kabinet "achter de rug van de boeren met andere partijen en willen die partijen de boeren als een Judas verraden". Het kabinet eiste dat FDF afstand nam van die verklaring en benadrukte dat minister zelf bepalen met wie ze spreken.
Woensdagavond laat bood FDF excuus aan. Maar het kabinet wil die ook van FDF zelf horen. Rutte zegt dat dat vrijdagochtend inderdaad gebeurt is. "We hebben ook gezegd dat we dat niet nog een keer willen hebben. Wat ik echt niet wil is dat mensen zich geïntimideerd voelen als ze met ons in gesprek willen. Het was heel goed dat nog een keer uit te praten."
Van Maanen

Verder op inhoud

Bestuurder Van Maanen van FDF heeft voor het gesprek aangekondigd dat hij het excuus zal herhalen. "In het heetst van de strijd zeg je wel eens dingen die niet handig zijn. We willen het niet groter maken dan het is. We gaan hopelijk gauw op de inhoud verder." Volgens hem was er geen sprake van een dreigement tussen andere organisaties.
Rutte
De sfeer tijdens het gesprek was volgens premier Rutte goed. "Het is niet zo dat wij instemming nodig hebben van hen, maar het is belangrijk dat zij weten wat wij doen", zegt hij.
"Het is boter bij de vis van beide kanten", zegt Trienke Elshof van LTO Noord. "Dit gesprek was een tussenstap. We hebben geen harde afspraken gemaakt, maar gekeken naar waar we nu staan en waar we heen willen."

Uitkoopregeling

Het overleg ging onder anderen over de uitkoopregeling voor boeren die met het bedrijf willen stoppen. Dijkhuizen zei na afloop dat de uitkoop alleen gaat over mensen die weggaan. "Het gaat er ons om dat de mensen die blijven verder kunnen, het gaat er ons om dat de sector zich door kan ontwikkelen."
Trienke Elshof
Na het gesprek met de minister en premier hebben de partijen van het Landbouwcollectief onderling overleg gehad. Trienke Elshof daarover:
Elshof2