SAR Nederland heeft nieuwe boot, maar zoekt nog sonar

SAR-Nederland krijgt een nieuwe boot, om te helpen bij het zoeken naar vermisten. De boot wordt momenteel gebouws in Stiens, en is meebetaald door een gift van de scholieren van het Comenius.
SAR Nederland hat nije boat, mar siket noch sonar
De vrijwilligers van het Search and Rescue-team worden in het hele land ingezet bij vermissingen. Zoals in 2017 met de vermissing van Remon Bruinsma. De vrijwilligers, vaak met een achtergrond bij brandweer, politie of leger, zoeken dan zowel op land als op en in het water. Over het algemeen wordt het team zo'n 20 tot 30 keer per jaar opgeroepen door politie of familie, vertelt Houwina Postma.
Het SAR-team was tot nu toe afhankelijk van sonarboten van bedrijven of andere instellingen. Niet ideaal natuurlijk, want soms was er geen sonarboot beschikbaar, terwijl die wel nodig was.

Ombouw uitdaging

En dus kwam de wens om zelf een boot aan te schaffen. Met hulp van de leerlingen van het Comenius in Leeuwarden is nu voldoende geld opgehaald om een boot om te bouwen tot SAR-boot. Dit gebeurt bij het bedrijf Tomasco in Stiens. Eigenaar Tom Jorna had nog een model in de showroom staan, waar hij eigenlijk niet meer aan toekwam, en dat prima geschikt was voor de nieuwe SAR-boot. Jorna vindt het mooi dat het team zelf de verbouwing oppakt, maar helpt hier en daar wel mee.
© Omrop Fryslân
Er moet nog veel aan de boot worden veranderd. Zo moet deze geschikt worden gemaakt voor zo'n vijf duikers, inclusief zware zuurstofflessen. En ook moeten er honden op de boot kunnen lopen. Die moeten dan over de rand van de boot kijken, en vooral ruiken, om te ontdekken of er ook iemand in het water ligt.

Grote wens

Na de verbouwing blijft er wel één heel grote wens over: eigen sonarapparatuur. Volgens Postma gaat dit bijna evenveel kosten als de hele boot. Daarom is er nu opnieuw een actie op touw gezet om geld bijeen te brengen. Want de sonarapparatuur zou een toekomstige zoektocht flink helpen, aldus de vrijwilligers.