Jouster kinderen zamelen meer dan duizend euro in voor Australische school

Judith, Ilsa, Kelvin en Fenne uit groep 8 van de E.A. Borgerschool in Joure hebben met allerlei acties geld ingezameld voor Australië. Het land wordt geteisterd door bosbranden. De vier kinderen hebben medelijden met de mensen en dieren in het land en wilden daarom een steentje bijdragen. Inmiddels hebben ze 1.500 euro opgehaald.
© E.A. Borgerschool
De kinderen haalden geld op door lege plastic flessen in te zamelen. Ook organiseerden ze een disco, waar bezoekers een paar euro toegang voor moesten betalen en wat lekkers konden hopen. Daarnaast stimuleerde het viertal andere kinderen en ouders om thuis ook geld in te zamelen, door bijvoorbeeld karweitjes te doen of met een eigen creatief idee.

Trots

Schooldirecteur Sander Boersma is zeer trots. "Ze hoorden dat er in Australië ook complete scholen waren afgebrand. Daar wilden ze actie voor voeren. Als je ziet hoe de leerlingen zich hebben ingezet voor kinderen aan de andere kant van de wereld, dan is dat geweldig."
De actie is bedacht door de vier leerlingen zelf. Een van hen heeft familie in de zwaarst getroffen deelstaat New South Wales. Het viertal vroeg of ze actie mochten voeren met de hele school. "Ik zei: natuurlijk mag dat, maar dan moeten jullie het zelf organiseren."
© Koen Dijkstra
Zo zat Boersma ineens met vier ondernemertjes aan tafel. "Er kwamen veel ideeën. Ze zijn zelfs naar de lokale supermarkt gegaan om afspraken te maken over de flessenactie. Bij een andere supermarkt hebben ze gevraagd of ze een maand lang de 'donatieknop' op de flessenautomaat mochten gebruiken. Ze hebben een discofeest georganiseerd. Daarvoor hebben ze een begroting gemaakt en geïnvesteerd. Met zulke termen waren ze ineens bezig."

Meer dan duizend euro

Ook hebben ze presentaties gegeven, sociale media gebruikt en lokale media benaderd. "Het is een hele goede les geweest. Ze zijn enorm gemotiveerd. Dit vergeten ze nooit meer." De kinderen konden de rest van de school ook enthousiast maken. "Ouders en leerlingen hadden hele positieve reactie. Ze kwamen allemaal in actie."
Er is inmiddels al een flink bedrag opgehaald: 1.500 euro. De Jouster school wil met het geld nieuw lesmateriaal en boeken voor de Australische kinderen aanschaffen. "De inhoud van het gebouw is ook weg en daar willen we aan bijdragen. We zijn nog met hen in overleg waar we het precies aan zullen besteden."
Directeur Sander Boersma van de E.A. Borgerschool