Windpark Fryslân levert jaarlijks miljoenen op voor de directe omgeving

De provincie verwacht jaarlijks zo'n 8 procent rendement te krijgen uit Windpark Fryslân, dat voor de Ijsselmeerkust bij Makkum staat. Jaarlijks komt dat neer op zo'n 5 miljoen euro. Dat zei gedeputeerde Sander de Rouwe woensdagavond bij de Statencommissie over het windpark.
© Omrop Fryslân
In totaal heeft de provincie 100 miljoen euro in het windpark gestoken: 20 miljoen euro is gebruikt om 15 procent van de aandelen te kopen en de andere 80 miljoen euro is gegeven als lening.
Van de opbrengst van Windpark Fryslân moet vooral de omgeving profiteren. Dat kan door het stimuleren van het verduurzamen van de Friese energiehuishouding, het bevorderen van de werkgelegenheid aan de Ijsselmeerkust en het naar een hoger plan tillen van lokale duurzaamheids- en leefbaarheidsprojecten.

Op 26 februari nemen Provinciale Staten een definitief besluit over de voorgenomen besteding van de opbrengsten die worden verwacht bij Windpark Fryslân.
Gedeputeerde Sander de Rouwe
Stichting Doarpswurk wil op grote schaal maatschappelijk vastgoed zoals dorpshuizen en bibliotheken in de provincie verduurzamen. De stichting vraagt de provincie voor miljoenen borg te staan, zodat banken eerder met een lening over de brug komen. Directeur Theo Andreae van Stichting Doarpswurk wil graag dat de provincie de borg haalt uit de opbrengsten van Windpark Fryslân.
Gedeputeerde Sander de Rouwe is niet direct voor het plan. Hij wil zorgvuldig omgaan met het rendement van het windpark, dat geschat wordt op zo'n 8 procent. In de praktijk zou dat betekenen dat de provincie daar jaarlijks zo'n 5 miljoen euro uit kan besteden.
Directeur Theo Andreae van Stichting Doarpswurk
Gedeputeerde De Rouwe: "Doarpswurk is een heel mooie organisatie die dorpen en vrijwilligers in Fryslân steunt. Zij hebben een idee om dat met gebouwen duurzamer te maken. Maar daar zit wel risico aan en daarom vinden zij dat het mooi zou zijn als de Staten dat risico willen betalen. Maar ik ben een zakelijke gedeputeerde en zeg wel: wij maken een heel mooi groen rendement op dat windpark, dat wil ik niet in projecten steken die net rendabel zijn."
De gedeputeerde geeft dus niet meteen toe. "Als je een goed idee hebt, kun je steun krijgen van de provincie uit de opbrengst van het windpark. Maar wij willen geen slechte ideeën betalen, dat zou schande zijn. Maar wij hebben er een gesprek over en ik heb vertrouwen in Doarpswurk. Ik ken de plannen nog niet concreet, maar zij zijn welkom en zij zijn er als eerste bij om zich te presenteren.
Gedeputeerde Sander de Rouwe over het plan van Doarpswurk