Borna Simic (13) wil nieuwe Beethoven worden

De 13-jarige Borna Simic uit Leeuwarden wil een echte Beethoven worden. Dat is zijn grote droom. Twee jaar geleden begon hij met piano- en orgelspelen. Het jonge talent doet volgende week voor het eerst mee aan het Prinses Christina Concours in Groningen.
Borna yn de fuortspoaren fan Beethoven
Op zijn elfde raakte hij in de ban van de klassieke muziek. Beethoven werd zijn grote voorbeeld. "Ik wil echt zoals Beethoven zijn. Ik probeer op hem te lijken door er hard voor te werken", zegt Borna.
Hij oefent veelvuldig om in de buurt te komen van zijn grote idool. De Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden is zijn favoriete plek waar hij 's avonds urenlang het kerkorgel bespeelt. Alleen in het donker. Hij speelt de stukken uit zijn hoofd. Zijn haren heeft hij laten groeien. Omdat hij het mooi vindt, maar ook omdat hij dan meer op Beethoven lijkt.
De liefde voor de klassieke muziek en zijn interesse voor het leven van Beethoven maakt dat Borna zich anders voelt dan andere kinderen. Mogelijk komt dat ook doordat zijn ouders uit Kroatië afkomstig zijn. Borna is in Leeuwarden geboren, maar thuis spreekt hij vooral Kroatisch. Fryslân is zijn thuis, al heeft Kroatië een speciale plekje in zijn hart.
Ik wil echt zoals Beethoven zijn. Ik probeer op hem te lijken door er hard voor te werken
Borna Simic
© Omrop Fryslân
Borna is in staat om stukken van Bach en Beethoven te spelen en dat is voor mij als docent mooi om mee te werken
Jochem Schuurman, organist Martinikerk Franeker
Borna heeft zichzelf het pianospelen aangeleerd. Met hulp van internet en een keyboard leerde hij stukken van grote meesters uit zijn hoofd. Hij krijg les van Jochem Schuurman, organist van de Martinikerk in Franeker: "Borna is in staat om stukken van Bach en Beethoven te spelen en dat is voor mij als docent mooi om mee te werken." Goed noten lezen kan Borna niet en daar helpt Schuurman hem mee.
Zaken als timing en touché heeft Borna wel, dus daar hoeft Schuurman niet veel over uit te leggen. Borna is volgens hem zeker een talent. De meeste getalenteerde kinderen beginnen volgens Schuurman eerder met spelen, maar dat zegt niets over hoe ver Borna kan komen in de klassieke muziek. Borna wil in de toekomst naar het conservatorium.
© Omrop Fryslân
Borna is een talent, die het ver gaat schoppen en die ik graag bij ons wil hebben
Tjipke Bloemhof, organist
Organist Tjipke Bloemhof van de Groate Kerk in Sint-Jacobieparochie komt even langs in de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden. Hij vindt het prachtig om naar Borna te luisteren. "Borna is een talent, die schopt het ver, en die wil ik graag bij ons hebben", zegt Bloemhof. Daarom heeft hij Borna samen met een Friese pianiste van 19 uitgenodigd om in de kerk van Sint-Jacobieparochie te komen spelen. Op 29 maart zal dat plaatsvinden.
Borna (13) wil nieuwe Beethoven worden
Verslaggever Johanna Brinkman ging met Born naar de kerk waar hij elke week speelt
Het Prinses Christina Concours is een wedstrijd klassieke muziek voor kinderen en jongeren. Er zijn meerdere regionale voorrondes. Dit weekend is de voorronde van Noord-Nederland. Borna zal zaterdagmiddag het stuk Toccata en Fuga BWV 914 van Bach spelen.