Farmers Defence Force haalt uit naar partijen buiten Landbouw Collectief

Landbouwminister Carola Schouten maakt bekend dat het kabinet tijdelijk de gesprekken met het zogenoemde Landbouw Collectief opschort. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van diverse boerenorganisaties. Ze nam dat besluit omdat Farmers Defence Force een bericht naar buiten heeft gebracht waarin ze uithalen naar partijen die buiten het collectief om met Schouten in gesprek zijn en hun sector daarmee 'verraden.' Schouten wil dat men het persbericht eerst intrekt.
Farmers Defence Force hellet út nei partijen bûten Landbouw Collectief
De partijen waarover Farmers Defence Force schrijft zijn 'vleesbazen, de zuivelbobo's, de voerboeren, de bankiers en zelfs gevestigde orde belangenbehartiging.' Farmers Defence Forece noemt deze partijen zelf 'de landbouw periferie.' De boerenactiegroep schrijft: "Allemaal mogen ze binnen nu en een paar dagen langs komen bij Schouten om als een Judas de sector te verraden."

FDF voelt zich verraden

Volgens Farmers Defence Force mag het niet ongestraft gebeuren dat er buiten het Landbouw Collectief wordt gesproken. Farmers Defence Force dreigt dat als bestuurders van de door hen genoemde 'landbouw periferie' een deal maken met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ze 'out' zijn.
Premier Rutte voor het gesprek met het Landbouw Collectief en minister Schouten © ANP
Farmers Defence Force schrijft: "Realiseer je dat je in dienst bent van de boeren en niet omgekeerd! Er is maar één club die de zaken voor de boeren regelt en dat zijn de boeren in het Landbouw Collectief zelf."

Geen basis om verder te praten

Premier Mark Rutte vindt dat deze situatie geen basis is om verder te praten. Hij wil dat Farmers Defence Force eerst zelf eens om tafel gaat. Landbouworganisaties zoals LTO en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond hebben aangegeven niet achter de woorden van Farmers Defence Force te staan.
FDF-woordvoerster Sieta van Keimpema uit Nes wil op dit moment nog geen reactie geven.
Verslaggever Gerrit de Boer over de brief en de gesprekken met de landbouwminister