Gemeenten en UWV springen bij met geld voor timmeropleiding

De opleiding voor timmerlieden in Heerenveen is voorlopig veiliggesteld met een financiële bijdrage van de Friese gemeenten en het UWV. Het wordt steeds lastiger goede werklozen te vinden voor de opleiding. Vanwege de afgenomen werkloosheid zijn er minder aanmeldingen. Degenen die zich wel opgeven. hebben meer opleiding nodig en dat kost geld.
© Technopark It Hearrenfean
Bij het Technopark in Heerenveen worden elk jaar tussen de twintig en veertig werklozen en zij-instromers opgeleid. De praktijkopleiding duurt ongeveer twee maanden. De deelnemers leren machinale houtbewerking, houtskeletbouw en montage. Ze zijn dan in staat daken, vloeren en prefab-onderdelen voor de bouw te maken en te verwerken. Na de opleiding gaan ze aan de slag bij een van de 25 Friese timmerfabrieken en bouwbedrijven.
De bouwsector betaalde de opleiding tot nu toe zelf. Maar momenteel is de werkloosheid laag. De mensen die nog wel op zoek zijn naar een baan, staan iets verder van de arbeidsmarkt af. Zij hebben een langere opleiding nodig en dat is duurder. De Friese gemeenten en het UWV springen nu bij met geld.