Bedrijfsleven biedt Tweede Kamer 26,5 miljoen aan voor bredere sluis Kornwerderzand

Een delegatie van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft dinsdag aan de Tweede Kamer 26,5 miljoen euro oaangeboden als bijdrage voor het verbreden van de sluis bij Kornwerderzand. Scheepswerven uit Fryslân, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland willen dat geld opbrengen door elke keer als er een breder schip door de sluis vaart, dat daar een bijdrage voor te laten betalen.
Petysje slûs Koarnwertersân
Het lijkt VNO-NCW het handigt dat de provincie als initiatiefnemer van de brede sluis dat geld incasseert. Een speciale kaderwet moet deze constructie mogelijk maken. Door dit aanbod hoopt het bedrijfsleven de bouw van de brede sluis sneller mogelijk te maken.
Scheepswerf De Vries in Makkum zit daarom te springen. Op de werf worden no al vaak schepen gebouwd of verbouwd die niet door de sluis bij Kornwerderzand passen. Dat betekent elke keer omvaren over Amsterdam.
Een bredere sluis bij Kornwerderzand zal volgens VNO-NCW ongeveer drieduizend extra werkplekken opleveren bij de scheepswerven en de toeleveranciers. De bedrijven vinden het het eerlijkst om de eigen bijdrage aan de sluis te laten betalen naar rato van het gebruik van de sluis.
"Dan krijg je een gelijk speelveld voor iedereen", zegt Laurens de Lange van VNO-NCW Midden. Maar zit nog een andere motivatie achter: het bedrijfsleven voelt er niets voor de miljoenen op tafel te leggen, terwijl nog steeds onduidelijk is wanneer het project precies zal worden opgeleverd.
De slûs fan Koarnwertersân is hjoeddedei foar in soad skippen te smel © Omrop Fryslân
Minister Cora van Nieuwenhuizen was tot nu toe niet enthousiast over de constructie, omdat ze die als een soort tol beschouwt. Maar volgens de bedrijven is daar geen sprake van, want het gaat immers om de uitvoering van een van tevoren vastgestelde afspraak.
De Tweede Kamerleden reageerden positief op de petitie en de bijbehorende cheque van 26,5 miljoen. "Een delegatie uit het Noorden die geld meeneemt in plaats van dat ze geld vragen, is wel bijzonder", zegt Tweede Kamerlid Aukje de Vries uit Leeuwarden.
Stieneke van der Graaf (CU) noemt het 'een mooi gebaar'. Ze gaat de minister vragen er werk van te maken en te onderzoeken of de kaderwet Kornwerderzand voor het incasseren van de bijdragen van de bedrijven er daadwerkelijk ook kan komen.
Dit voorjaar heeft de Tweede Kamer opnieuw overleg over verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. Dan zal het aanbod van het bedrijfsleven vast ook weer aan de orde komen. Voor de aanwezige bedrijven kan het niet snel genoeg gaan. "Liever vandaag dan morgen", zegt Sijbrand de Vries van de scheepswerf uit Makkum. "Wij staan te popelen."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena