Verdeeldheid in Oude Schouw over mogelijkheden voor nieuwe brug

Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheden voor het vervangen van de bruggen bij Spannenburg, Oude Schouw en Uitwellingerga. De bruggen zijn verouderd en moeten worden vervangen. Bij Oude Schouw moet in 2026 een nieuwe oeververbinding in het Prinses Margrietkanaal opgeleverd worden. Maandag was de eerste informatiebijeenkomst, waar meteen al veel mensen op af kwamen.
© Omrop Fryslân, Diana de Groot
Alle opties staan nog open en Rijkswaterstaat neemt het liefst meteen de plaatselijke bevolking mee om tot een plan met draagvlak te komen.
De overgang bij Oude Schouw is onderdeel van de hoofdvaarroute Lemmer-Delfzijl. De brug die er nu ligt is van 1949 en voldoet niet meer. Dat heeft met de technische staat van de brug te maken, maar ook met de toenemende drukte op het water en de spanning tussen beroeps- en recreatievaart. Alle varianten die duurzaam en veilig zijn én voldoen aan de eisen van de grote scheepvaart, komen in de benoeming.

Aquaduct

Over het feit dat de brug moet worden vervangen, was eigenlijk iedereen het wel eens. Over wat daarvoor in de plek moet komen. Zo werd gezegd dat er eigenlijk helemaal geen grote bruggen meer gebouwd moeten worden, maar aquaducten. Anderen zeiden echter dat ze dat een te grote ingreep in het bebouwde landschap vinden.
Volgens omwonende Yke Visser is het mooi dat Rijkswaterstaat de mensen er nu al bij betrekt, maar zijn er wel zorgen over hoe het allemaal komt. "Als je een aquaduct bouwt, krijg je een opsplitsing van het grondgebied. Ze kunnen ook proberen om de nieuwe brug op dezelfde hoogte te houden", zegt Visser. "De taluds die er nu liggen, kun je dan aanhouden. Groot probleem wordt dan wel de doorstroom bij de bouw."

Grote impact

De impact zal hoe dan ook groot zijn en in een kleine buurtschap zijn daar wel zorgen over. Er komen nog meerdere meerdere mogelijkheden om mee te praten in de planfase, en ook als de plannen er liggen, kan weer inspraak plaatsvinden. Op 5 en 6 februari zijn er ook nog informatiebijeenkomsten over de bruggen bij Spannenburg en Uitwellingerga.
Omwonende Yke Visser over de mogelijke nieuwe brug