Geluidswal moet geluidsoverlast van nieuw Cambuurstadion voorkomen

Een groene geluidswal op het WTC-terrein in Leeuwarden moet geluidsoverlast van het nieuwe Cambuurstadion voorkomen. Maandag is de gemeente Leeuwarden gestart met de bouw van de wal. Aan de Nicolaas Beetsstraat in de Schrijversbuurt komt een grote wal van 5 meter hoog te staan om de wijk zo veel mogelijk te beschermen tegen geluidsoverlast van het nieuwe voetbalstadion. De wal moet in maart klaar zijn.
start bou griene lûdswand
De geluidswal krijgt een bijzonder uiterlijk. De platen die tussen de palen worden geschoven, hebben een diversiteit aan planten aan weerszijden. Daardoor wordt de wal een bont gezelschap van kleuren. "Dat vrolijkt de boel wat op," zegt buurtbewoonster Dineke Pol. "Ik weet niet of de geluidsoverlast nu opgelost is, maar het wordt er wel mooier op."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Leuke reuring

Pol woont al 35 jaar in de wijk en is blij dat het stadion er komt. Ze weet echter ook dat de mening over de komst van het nieuwe voetbalstadion in de Schrijversbuurt verdeeld zijn. "Sommige mensen zijn het er niet zo mee eens," zegt Pol. "Maar ik vind die reuring altijd wel leuk."
Een andere bewoonster van de wijk is het niet helemaal met Pol eens. "Het is de vraag of zo'n geluidswal wel helpt," zo begint ze haar verhaal. "Ik denk toch dat er altijd wel wat overlast komt door supporters. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar het is wel een optie."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Begin van de bouw

De geluidswal is volgens wethouder Hein de Haan meer dan alleen een wal. Het markeert ook het begin van het nieuwe Cambuurstadion. "Nu hebben we een tastbaar begin voor de bouw van het stadion", vertelt De Haan. "Hier hebben we toch hard voor gewerkt."
De wethouder legde maandag de eerste plaat tussen de palen. Het groen wordt de komende weken nog toegevoegd. Ook wordt de wal nog toegankelijk gemaakt voor vogels en vleermuizen.
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de bouw van de geluidswal