Kunstacademie Friesland hoopt op cultuursubsidie van provincie

Er breken spannende tijden aan voor cultureel Fryslân. Vanaf februari kunnen organisaties een aanvraag indienen voor de nieuwe subsidieregeling van de provincie Fryslân. Een externe commissie zal zich buigen over de vraag wie wat krijgt. Doel van de nieuwe regeling is gelijke kansen. Ook Kunstacademie Friesland dient een aanvraag in.
Kunstacademie giet as in tierelier
Kunstacademie Friesland is de laatste jaren erg gegroeid. Directeur en kunstenaar Doet Boersma is dertig jaar geleden begonnen op een schip, daarna verhuisde ze naar de Schrans in Leeuwarden. Ook deze plek was na een paar jaar te klein. Sinds kort heeft de academie een nieuw en groter onderkomen aan de rand van Leeuwarden, in een voormalige sportschool die helemaal werd verbouwd.
"Ik voel me heel trots", vertelt Boersma. "Maar tegelijkertijd ook heel klein. Docenten kunnen alles zelf pakken. alles loopt zonder dat ik overal bij betrokken ben." De afgelopen jaren is het aantal docenten gegroeid van 8 naar 40. Het aantal lesuren is toegenomen van 20.000 tot 30.000.
Ook heeft de academie een deeltijd-HBO vakopleiding, de enige in Nederland. Studenten van deze opleiding studeren gemengd met gewone cursisten. "Dat betekent dat het niveau voor iedereen hoog is", zo vertelt Boersma.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Drie jaar geleden heeft de academie twee ton subsidie gekregen van de provincie om verder te professionaliseren. Dat is volgens Boersma goed gelukt. "Alles staat: van de administratie tot een heldere vakopleiding." Om door te gaan in de vorm die ze nu hebben, heeft de kunstacademie wel subsidie nodig. "We willen ook verder uitbouwen om er te kunnen zijn voor een zo breed mogelijke doelgroep."
Boersma gaat dan ook een aanvraag indienen bij de nieuwe regeling. "We weten nog niet op welk themagebied we dan gaan doen", zegt Boersma. Er zijn diverse programmalijnen waar de organisatie een aanvraag voor kan indienen, zoals 'innovatie en experiment' en 'cultuur in de maatschappij'.
Boersma: "We passen eigenlijk in alle themagebieden. Ik hoop dat de ambtenaren van de provincie ons hier goed bij kunnen begeleiden, wat het is complex."
Initiatiefnemer Doet Boersma: "Ik voel me trots, maar ook heel klein."