Eeuwenoude grafkelder gevonden nadat kroegbaas kerkvloer openbreekt

De grafkelder van Jonker Sicke van Dekema is teruggevonden in de kerk van Jellum. In de kelder liggen waarschijnlijk de resten van de Jonker en zijn vrouw. Dat werd duidelijk nadat een kroegbaas de vloer uit de kerk had gebroken.
Jonker Sikke fûn yn Jellum
De eigenaar van de kroeg Allard van der Haring en zijn schoonvader Klaas Speelman doen al tijden onderzoek naar Sicke van Dekema en Mammema State.
In de jaren '80 zijn er al eens opgravingen geweest naar Mammema State in Jellum. Toen is een deel van de oude state van de Jonker blootgelegd. De vraag was echter waar Sicke van Dekema zelf ten grave was gelegd.

Houten vloer over de grafstenen

De kerk was een logische plek, maar omdat die twee keer afgebrand is waren er geen duidelijke sporen meer. Toen de kerk voor de laatste keer heropgebouwd is, is er een houten vloer over de grafstenen gelegd.
Van der Haring en Speelman kregen toestemming van het kerkbestuur en hebben de vloer opengebroken. Toen vonden ze de grafkelder met daarin de resten van zeker drie mensen.
Het is de bedoeling de kelder weer zichtbaar te maken. Zo zou er bijvoorbeeld een glazen plaat overheen gelegd kunnen worden.