Schoolschaatsen in Thialf moet kinderen op de ijzers houden

Dik, donker ijs waar zo'n mooi zingend geluid af komst. Eigenlijk kan het niet tippen aan natuurijs. Maar omdat dat er op dit moment niet in zit, worden andere manieren gezocht om aan het schaatsen te blijven. Zo mogen de kinderen van groep 7 en 8 van Meester S. Wijbrandischool uit Oudehorne onder schooltijd schaatsen in Thialf.
© Omrop Fryslân
De kinderen krijgen in Heerenveen les van onder meer Irene van Weperen. "De eerste keer krijgen ze een kennismakingsles. Daar leren ze hoe ze vooruit moeten komen, hoe ze moeten vallen en opstaan", legt Van Weperen uit. De tweede les staat in het teken van langebaanschaatsen en in de derde les leren ze hoe ijshockey in z'n werk gaat. Het Elfstedenparcours is de laatste les die de kinderen krijgen.

Ook klunen

Overal op het ijs staan pionnen en de kinderen moeten elf stempels halen. "We hebben geprobeerd het uitdagend voor ze te maken, zodat je niet alleen rondjes rijdt maar ook slingerbochtjes maakt", vertelt Van Weperen. De kinderen moeten ook door tunnels heen, zodat ze oefenen om te moeten bukken zoals ze ook moeten doen als ze onder een brug door schaatsen. Zelfs klunen is onderdeel van de tocht: "Zodat ze weten wat er gebeurt als de echte Elfstedentocht komt, wat we hopen."
© Omrop Fryslân

'Lekker snel'

De kinderen vinden het mooi om te schaatsen op het ijs van Thialf. Dat is met name omdat het 'lekker snel' gaat. Opvallend is dat deze schoolkinderen goed kunnen schaatsen. zij hebben geen moeite met de bochten en de tunnels, al gaat er zo nu en dan wel eens iemand onderuit. Het feit dat er tegenwoordig niet meer vaak ijs ligt, maar de kinderen toch snel over het ijs glijden komt volgens haar doordat ze eerder al een beetje ervaring hebben opgedaan.
"Ik heb twee jaar geleden nog bij ons op de ijsbaan gestaan", "Ik schaats zo'n vijf jaar per jaar hier op de kunstijsbaan," zijn sommige antwoorden. Een kwestie van 'jong geleerd is oud gedaan,' dus. In dat geval is er nog hoop voor de jongere generatie om als er weer ijs ligt makkelijk de ijzers onder te binden.
Verslaggever Johanna Brinkman bond de ijzers onder
© Omrop Fryslân