Staatsbosbeheer herplant duizenden bomen

Door de essentaksterfte zijn er door Staatsbosbeheer in heel Nederland veel bomen gekapt, ook in Fryslân. Dat is op sommige locaties ook goed te zien. Bijvoorbeeld in bepaalde dorpsbossen. In Noord-Fryslân is Staatsbosbeheer nu begonnen met het herplanten van bomen.
Staatsbosbeheer werplantet tûzenden beammen
Wijnaldum was de eerste plaats waar dit deze week begon. Er worden nu andere soorten geplant van eigen kweek: lindebomen, berken, elzen en langs de paden heesters of vlinderstruiken. Zo ontstaat er een gezonder bos. Op sommige plaatsen wordt het ook helemaal aan de natuur overgelaten. Als dan later blijkt dat zoiets niet goed lukt, kan er altijd nog worden bijgeplant.

Niet te snel willen

Voor deze eerste herplant-operatie zijn tussen de 10.000 en 11.000 jonge bomen beschikbaar. De vraag naar bomen ligt hoog want ook in andere delen van Nederland zijn veel zieke essen gesneuveld. Dat gaten zijn niet zomaar opgevuld, zegt boswachter Gjerryt Hoekstra van Staatsbosbeheer: "We willen vaak heel snel, maar bomen hebben wel de tijd nodig om te groeien."
Pieter Faber en collega Jelle de Jong met jonge boompjes bij Wijnaldum © Remco de Vries, Omrop Fryslân