"We moeten nu klassen naar huis sturen en dat wil je niet"

Zo'n vijfduizend leraren uit de noordelijke provincies hebben donderdag in Groningen actiegevoerd om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs. Het kabinet moet meer doen tegen de werkdruk, vinden ze. Volgens onderwijzer Nelly Kingma van De Wingerd in Damwâld heeft onderwijsminister Slob niet goed door hoe groot de problemen zijn.
Lerares Nelly Kingma:
Nelly Kingma
"Ik denk niet dat hij doorheeft hoe groot de urgentie is", zegt ze. "Dat weet je pas echt als je op de werkvloer bent. Want we merken nog steeds een tekort op school. Het lerarentekort speelt nog altijd. We moeten nu klassen naar huis sturen, dat wil je niet."
En dus is Kingma met haar collega's naar de actiedag in Groningen. "We zijn hier met een bus vol, want we moeten ons laten horen. Als je niets doet, komt het ook niet goed." Sommige scholen voeren actie op een andere manier, zodat de kinderen wel naar school kunnen deze dagen. Daar heeft Kingma begrip voor: "Dat snap ik heel goed. Wij hebben daar ook over nagedacht, want nu zijn ouders er de dupe van. Dat vinden we wel jammer."

Elkaar opzoeken

Fulco Hoekstra, docent Engels aan een school in Steenwijk, denkt daar anders over. "Ik vind het geen goede zaak dat de scholen zelf ook acties doen. We moeten hier met elkaar zijn, elkaar opzoeken. We staken niet voor onszelf en voor ons salaris, maar voor het onderwijs."
Leraar Fulco Hoekstra:
Fulco Hoekstra
Er moet geld bij, volgens Hoekstra. En dat is niet voor het salaris van de leraren, want dat is niet het grootste probleem. "Het probleem is dat er gewoon te weinig geld is voor het hele onderwijs. Dat moeten we zo in kunnen richten zodat we beter les kunnen geven."
Een oplossing zou kleinere klassen zijn. Dat merkt hij zelf ook. "Want er zitten ook leerlingen in de klas van wie ik denk: wat moet ik hiermee? En als een leerling niet goed functioneert, dan heb ik nu te weinig ruimte om zo iemand goed bij te staan."