Bomen gekapt bij Earnewâld om veiligheid op vaarroute te verbeteren

In Earnewâld is donderdag begonnen met het kappen van bomen langs de vaarroute naar Drachten. Het is een van de maatregelen om de veiligheid op het water te vergroten. Over een stuk van ruim een kilometer worden bomen weggehaald om het zicht voor de beroeps- en pleziervaart te verbeteren. Mensen zouden zich onveilig voelen op het water, omdat ze grote schepen niet altijd goed zien aankomen.
Beammekap by Earnewâld
Op het water bij Earnewâld was het officiële begin van het kappen, maar ook bij Terherne worden de zogeheten zichtlijnen aangepakt. Volgens initiatiefnemer CDA-Statenlid Rendert Algra is dat hard nodig: "Als je dichte bebossing hebt, zoals hier aan de kant bij de vaarweg naar Drachten, zie je de mensen die om de bocht komen niet aankomen. mensen die varen met een klein bootje, zien een groot schip dan ook niet aankomen."
© Omrop Fryslân
De laatste 25 jaar zijn er veel bomen bij gekomen in het gebied en Algra is dan ook blij dat ze worden weggehaald. Al vindt hij dat er nog niet genoeg wordt gekapt. "Op de vaarweg zelf zie je nu de schepen aankomen, maar dan wordt er nog steeds te weinig rekening gehouden met schepen die uit het zijwater komen. In de zomer komen daar juist de kleine bootjes vandaan en die schrikken zich een ongeluk, zonder dat ze een ongeluk krijgen, van die grote schepen."

Te vroeg voor conclusies

Volgens gedeputeerde Avine Fokkens is het nu nog te vroeg om te concluderen dat er niet voldoende wordt gekapt. Vorig jaar is er onderzoek gedaan naar de veiligheid op het water bij Earnewâld en Terherne en daaruit bleek dat er geen ongelukken zijn geweest. "Ook geen bijna-ongelukken, dus dat is heel positief", zegt ze. "Maar er zijn wel mensen die een gevoel van onveiligheid ervaren." Dat is dan ook de belangrijkste reden geweest, om te kijken hoe de veiligheid kan worden verbeterd.
Verslaggever Arjen de Boer in gesprek over de bomenkap bij Earnewâld
© Omrop Fryslân