"Afstoten afdeling Philips heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor Drachten"

Elektronicaconcern Philips wil de productie van huishoudelijke apparaten van de hand doen, maar er is een goede kans dat de vestiging in Drachten daar niet onder lijdt. Dat denkt vakbond CNV.
Ofstjitten ofdieling hushaldlike apparaten Philips
In Drachten zit een fabriek die scheerapparaten produceert en ook een onderzoeks- en ontwikkelcentrum voor huishoudelijke toepassingen. Volgens het CNV ziet Drachten scheerapparaten als persoonlijke verzorging, met een medisch tintje. Philips wil zich specifiek concentreren op medische apparaten.
Het nieuws kwam volgens Arjan Huizinga van het CNV als "een donderslag bij heldere hemel". "Wij zijn gewend dat voordat de media geïnformeerd wordt, vakbonden worden geïnformeerd over voorgenomen besluiten. Dat is vandaag blijkbaar anders gelopen."
© Philips
Uit stukken die Huizinga nu tot zijn beschikking heeft, kan hij opmaken dat 11 van de 16 ondernemingsraden worden geraakt. "Ik sluit niet uit dat dat business-units in Drachten zal raken."

Onrust

Inmiddels is er nog altijd geen inhoudelijk contact geweest met Philips. De bond wil zo snel mogelijk in gesprek. "We willen in eerste instantie duidelijkheid. Dit soort berichtgeving leidt tot onrust. Wij willen weten hoeveel medewerkers zullen worden geraakt en wat wij samen kunnen betekenen om deze mensen te helpen naar een nieuwe positie, binnen of buiten Philips."
Arjan Huizinga van vakbond CNV