Gemeente Ameland moet verder zonder college: twee wethouders stappen op

Beide wethouders van gemeente Ameland hebben maandagavond hun ontslag ingediend. De raadsvergadering, waarin een motie van wantrouwen tegen wethouder Ellen Bruins Slot, van de PvdA, behandeld zou worden, was nog maar net begonnen toen wethouder Theo Faber van AmelandEén bekend maakte op te stappen. Niet veel later legde ook Bruins Slot haar functie neer.
Ellen Bruins Slot en Theo Faber © Jeanet de Jong
De oppositie drong al langer aan op het opstappen van de PvdA-wethouder, nadat begin januari raadslid Irma Marinus van diezelfde partij het vertrouwen in haar achterban opzegde en uit de coalitie stapte, maar wel haar zetel in de raad behield. Daarmee verloor de coalitie de meerderheid in de raad.

'Tegenwerken om het tegenwerken'

Faber stapt op omdat er volgens hem niet meer genoeg steun voor hem als wethouder is. "Er is al langere tijd een belangenspel gaande dat 'tegenwerkt om het tegenwerken'. Het belang van Ameland staat daarbij niet voorop", zegt de wethouder van AmelandEén.
Raadslid Han van Heerde van de oppositiepartij Ameland '82 zegt blij te zijn nu er een nieuwe coalitie kan komen. Beide wethouders blijven nog dertig dagen aan, om lopende zaken af te handelen.

"Voor iedereen een verrassing"

Volgens journalist Jeanet de Jong van Ameland kwam het opstappen van Theo Faber als een volledige verrassing voor de raad. "Het opstappen van Bruins Slot lag in de verwachting, maar dat Theo Faber aan het begin van de vergadering het woord vroeg, was voor iedereen een verrassing."
Het was de eerste raadsvergadering voor de nieuwe burgemeester Leo Pieter Stoel. Hij werd in januari geïnstalleerd.
Journalist Jeanet de Jong van Ameland