Benefietactie Harmen en Sytze Brouwer levert ruim 30.000 euro op voor Australië

De broers Harmen en Sytze Brouwer hebben bijna 50.000 Australische dollar (zo'n 30.000 euro) opgehaald met hun benefietactie voor Australië. Dat hebben ze maandag bekend gemaakt via hun Facebookpagina Fryslân for Australia.
© Omrop Fryslân
De actie werd het afgelopen weekend gehouden in Heerenveen met een loting, een veiling en een benefietconcert. Bekende sporters zoals Sven Kramer, Jesper Hospes en Jutta Leerdam werkten mee aan de actie en er waren optredens van onder andere Vangrail, Alice Springs en Murk.

Tevreden met de opbrengst

Volgens Sytze en Harmen Brouwer, bekend van het skûtsjesilen, stroom het geld nog altijd binnen. Ze zijn erg tevreden met de opbrengst: "We hadden nooit kunnen denken dat het zo'n succes zou worden. Allemaal hartstikke bedankt."
Sytze Brouwer heeft vroeger een jaar in Australië gewoond. "Ik ben er dertien jaar geleden een jaar geweest", vertelt hij.
"Mijn broer is ook nog een paar jaar geweest. We hebben een hoop vrienden gemaakt, vooral in de omgeving van de bosbranden. Mensen wonen daar in tentjes, zonder dat ze nog wat hebben. En de dieren natuurlijk die worden opgejaagd. Dus wij moesten iets doen."

Opbrengst voor vrijwilligers

De opbrengst gaat naar twee vrijwilligersorganisaties in Australië, die zich inzetten voor de door brand getroffen beesten en mensen in het land: Wires en het Gippsland Emergency Relief Fund. Sytze en Harmen Brouwer proberen het geld er persoonlijk te brengen.
Sytze Brouwer