Omgekeerd actievoeren in Bitgummole: basisschool zet deur juist open

De christelijke basisschool Mooitaki in Bitgummole doet donderdag en vrijdag niet mee aan de landelijke onderwijsstaking. Ze gaan wel actievoeren. Maar in plaats van de school te sluiten, gooien ze de deur juist open om iedereen te laten zien hoe leuk het beroep van een leerkracht is.
Omkeard aksjefiere yn Bitgummole: basisskoalle set krekt doarren iepen
Volgens directeur Tim Zasburg sneeuwt het enthousiasme voor het beroep van leerkrachten de afgelopen maanden erg onder door het constante actievoeren voor meer geld en een lagere werkdruk. Daardoor lijkt er volgens hem altijd gedoe te zijn in de onderwijswereld. Dat zou mensen kunnen tegenhouden om voor het vak te kiezen.
"Daarom zetten we juist de deur open, iedereen is welkom om te komen kijken", vertelt directeur Tim Zasburg. "We kunnen meer handjes in de klas gebruiken en willen zo op een laagdrempelige manier laten zien hoe mooi en dankbaar ons beroep is. Bij de actie gaat het steeds over geld, maar daar draait het niet alleen om, we willen de werkdruk verlichten. Nu kunnen ouders en anderen kijken en helpen."
Volgens de onderwijs-assistente is het leuk om op een school te werken. "Het is leuk om kinderen iets te leren en je krijgt er veel terug. We hebben veel zorgkinderen op school en kunnen wel hulp gebruiken."
Verslaggever Wytse Vellinga was op de school in Bitgummole
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De lessen bij Mooitaki gaan donderdag dus gewoon door. Op vrijdag gaan de kinderen door het dorp met een lawaaioptocht.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga