Itzhak de Laat: "Dit was individueel mijn hoogtepunt"

"Dat goud op de relay in Ahoy was ook wreed hoor. Maar ja, individueel was dit wel het hoogtepunt." Ithzak de Laat behaalde zaterdag een zilveren medaille op de 1500 meter op het Europees kampioenschap shorttrack in het Hongaarse Debrecen. Bovendien staat hij derde in het klassement.
Itzhak de Laat stunt met zilveren plak op 1500 meter
De Laat werd wel de koning van de B-finales genoemd. Dat hij nu dan zijn eerste internationale medailles pakt, voelt misschien wel als een doorbraak. "Nou, ik het niet echt als een druk die van mijn schouders valt. Wat mij betreft begint het nu pas. Het is voor mij een fijne bevestiging. Het was iets wat knaagde, dus dit geeft wel een stukje rust. Iets waar ik nu op door kan bouwen. Op de trainingen wist ik al dat het goed ging, nu moest het nog tijdens de wedstrijden gebeuren."

'Strijden voor brond'

De Laat werd tweede op de 1500 en vierde op de 500 meter. Na twee van de vier afstanden staat hij nu derde achter de broertjes Liu. "Ik vind de 1000 meter wel altijd de lastigste afstand, maar de 3000 meter is wel weer fijn. Ik sta nu op brons en daar wil voor blijven strijden."
Vooral de manier waarop De Laat reed was opvallend. Bondscoach Jeroen Otter noemde het "brutaler rijden". Dat vindt De Laat ook. "Ik heb in ieder geval niet afwachtend gereden. Misschien is het wel brutaler inderdaad. Niet te veel bezig zijn met wat anderen doen. En dat betaalt zich nu uit. Nu moeten de concurrenten maar eens kijken of ze goed genoeg zijn om mij voorbij te gaan. Ik ben fysiek goed, rijd goed en dat laatste stukje moest er nog even uitkomen."