Omrop TIP: 'De Domela Passy fan Meindert Talma'

Meindert Talma toert met 'De Domela Passie' door Nederland. Uit de Fryslân DOK van Herman Zeilstra komt naar voren hoe Meindert Talma zich in de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld als kunstenaar.
De eigenzinnige muzikant Meindert Talma, oorspronkelijk uit Surhuisterveen, duikt in het leven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, predikant en de eerste socialistische voorman. Domela moedigde de arme arbeiders aan om zelfstandig te denken en zich te verenigen.
Hij werd 'ús Ferlosser' genoemd en veel noorderlingen hadden een portret van hem in huis hangen. Domela nam afscheid van de kerk, maar bleef Jezus trouw.
Domela Nieuwenhuis yn Museum Heerenveen © Omrop Fryslân
Meindert Talma is gefascineerd door Domela Nieuwenhuis en door de figuur van Jezus. Beide hebben veel volgelingen, ook Domela was een soort Messias. Van beide is de persoonlijke levensloop interessant.
Honderd jaar na het overlijden van Domela maakte Meindert Talma een passie over hem. De passies die het lijdensverhaal van Jezus verbeelden, zijn zijn voorbeeld.
Meindert Talma © Omrop Fryslân
De documentaire toont hoe Meindert Talma (1968) zichzelf als muzikant en componist steeds opnieuw uitvindt. Hij begon als geschiedenisstudent in Groningen met zijn band 'Meindert Talma & The Negroes', waarmee hij langzamerhand meer succes behaalde bij het landelijke publiek.
Hij deed speciale projecten over voetballers (Eenmaal Oranje, 2012 en Balsturig, 2019). Meindert maakte biografische verhalen, zoals de cd over Jannes van der Wal (2016).
Met de Domela Passie gaat hij een nieuwe fase in, nu hij werkt met meer musici en een compleet koor. Journalisten zijn lovend over de 'Domela Passie' en spreken van 'een voorlopig hoogtepunt' en 'zijn magnum opus'.
Filmmaker Herman Zeilstra vertelde over de documentaire in het radioprogramma Op & Ut:
Herman Zeilstra
Voor filmmaker Herman Zeilstra is deze Fryslân DOK een bijzonder verhaal: "Twintig jaar geleden maakte ik mijn eerste Fryslân DOK over Meindert Talma. Ik wilde in eerste instantie een documentaire over de Friese roots van Jiskefet maken. Als jonge wilde denker vond ik de humor en het vrije absurdisme van Jiskefet in die tijd (en nu nog) geweldig. Geart de Vries, toen nog eindredacteur van Fryslân DOK, stuurde me op een Frieser onderwerp af. Want Geart dacht: 'deze gesloten jonge vent en zoon van een dominee kan wel wat met Meindert Talma, of niet?'"
Herman: "Ik kwam twintig jaar geleden terecht in die mooie wereld van vrijdenkers in Groningen, die zich nergens iets van aan trokken. Ik heb in tijden niet zo hard gelachen als om de 8mm filmpjes van Meindert en de Stichting Hobbyrock. Meindert straalt uit dat het oké is om helemaal jezelf te zijn, het te doen met wat er is. En toen ik werd gevraagd om een film over de Domela Passie te maken, heb ik geen seconde geaarzeld. Ik had al mijn oude tapes van toen bewaard en op een oude tapedeck gezien hoe het toen was."
Meindert Talma sjongt de Domela Passie © Omrop Fryslân
Herman Zeilstra: "In de documentaire heb ik Meinderts vorm overgenomen. Hij laat dingen zien of horen over het leven van Domela en de kijker moet zelf maar bedenken wat hij of zij ervan vindt. Meindert geeft geen oordeel, hij vertelt over het verleden en laat je vrij."
Fryslân DOK 'De Domela Passy fan Meindert Talma' is op televisie te zien op zaterdag 25 januari 15.30 uur bij NPO 2 (Nederlandse ondertiteling, herhaling 26 januari 13.00 uur).
Zondag 26 januari 17.00 uur bij Omrop Fryslân (herhaling elk uur).