Beveiligingscamera's Drachtster orthodontist te zien op internet

Beelden van beveiligingscamera's van de Orthodontiepraktijk Drachten hebben een poos online gestaan. Mensen konden zo via internet live meekijken in de behandelkamer. Dat blijkt uit onderzoek van het KRO-NCRV programma Pointer.
© Omrop Fryslân
Het gaat om camera's die verbonden zijn met internet. De locaties zijn vaak makkelijk te achterhalen waardoor een groot privacy- en inbraakrisico ontstaat. De Consumentenbond, beveiligingsexperts en Kamerleden roepen fabrikanten op om zo snel mogelijk veiligheidseisen op te stellen.

Meekijken met de behandeling

Het programma Pointer achterhaalde de exacte locatie van ruim 50 beveiligingscamera's in Nederland. De beelden zijn makkelijk te vinden op websites. Met het IP-adres en aan de hand van de beelden kun je dan vrij simpel achterhalen waar de camera hangt en wie in beeld is. Dat lukte ook bij de praktijk in Drachten. Daar kon je meekijken in de behandelkamers en ook in de wachtkamer. Mensen zijn aan de hand van de beelden makkelijk herkenbaar. De camera's van de praktijk zijn intussen offline gehaald.
Uit onderzoek van Pointer blijkt dat veel producenten van camera's steken laten vallen. De gebruiksaanwijzingen zijn onvolledig en de informatie op de verpakking is slecht. Ook zijn de wachtwoorden gemakkelijk te raden en de software is verouderd. Consumenten denken dat ze veilig zijn, maar iedereen kan meekijken met zulke soms gevoelige en intieme beelden.
© Omrop Fryslân

'Beelden bijna onvindbaar'

Na een melding van het programma Pointer zijn de camera's in Drachten direct offline gehaald. Wim ten Hove die verantwoordelijk was voor de camera's en de woordvoering doet voor de praktijk vindt dat het allemaal wel wat meevalt: "De beelden waren te zien op een site waarvan bijna niemand het bestaan weet. Er zijn dus kennelijk mensen en bedrijven die het nodig vinden dit soort beelden op te sporen. Maar hoeveel mensen hebben nou daadwerkelijk gekeken? Ik ken er niet één."
Ten Hove is zich ervan bewust dat er data beschikbaar waren op internet: "Ja, dat ben ik, want dat was een bewuste actie. Het is alleen niet de bedoeling dat vreemden mee gaan kijken." Van een datalek is volgens hem geen sprake: "Er hangen bordjes met de mededeling dat er cameratoezicht is."

Autoriteit Persoonsgegevens

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) denken ze daar anders over. Een woordvoerder stelt bij Pointer het volgende: "Dit zijn helaas voorbeelden die laten zien waarom goede beveiliging van persoonsgegevens van groot belang is."
De woordvoerder zegt nadrukkelijk dat van zulke datalekken melding moet worden gemaakt. De producenten van zulke camera's zijn verantwoordelijk voor de privacy. Die moeten zo worden ontworpen dat persoonsgegevens niet kunnen uitlekken. De AP kan boetes uitdelen. Dat is tot nu toe niet gedaan.
© Omrop Fryslân

Consumentenbond: inbreuk privacy

De cameraproducenten weten van de fouten in de beveiliging, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. "Ze zien alleen het probleem niet zo. Of ze vinden het niet nodig daar wat aan te doen."
Bij de orthodontiepraktijk in Drachten is volgens Spierenburg sprake van een grote inbreuk op de privacy. "Als er in een behandelkamer een camera hangt, dan hangt die daar voor de veiligheid van de spullen en de orthodontist. Maar ik verwacht niet dat ik daar word gefilmd en dat die opnames wereldwijd te zien zijn."
"Dat zijn allemaal medische gegevens. En nu gaat het om een orthodontist, maar het zou ook kunnen dat je bij de huisarts of een kankerkliniek zit. Dat zijn toch best wel intieme dingen. Waar ligt de grens?"
Pointer is zondag 26 januari te zien op NPO 2 om 21.10 uur.