Suzanne Schulting over eerste dag EK: "Het is gewoon top"

Suzanne Schulting kijkt tevreden terug op de eerste dag van het Europees Kampioenschap Shorttrack in Hongarije. Ze plaatste zich op alle afstanden voor de finaleronden. "Als ik kijk naar hoe ik heb gereden, dan is dat gewoon top."
Suzanne Schulting
Schulting is de topfavoriet voor de titel. Ze pakte vorig jaar ook de titel in Dordrecht en iedereen let dus op haar. Druk voelt ze niet echt, maar zenuwachtig is ze wel. "Ik ben nog steeds nerveus. Dat ben ik eigenlijk altijd. Daar is niks aan verandert. Het is net zoals mijn moeder. Maar ik gebruik het alleen maar om harder te schaatsen."
Er waren geluiden dat het ijs zwaar was om op te rijden, maar daar had Schulting geen last van. "De laatste ronde bijvoorbeeld op de 500 meter wordt het wat zwaarder. Maar dat is voor mensen zoals ik, die juist de duurbeulen zijn alleen maar gunstig. Dus ik heb daar geen problemen mee."
Schulting keek ook naar de concurrentie. Tussen de ritten lette ze goed op wat de anderen doen. Ariana Fontana lijkt haar grootste concurrent. "Dat denk ik ook. Ze reed wel goed vandaag." Valcepina viel op de 1500 meter. "Dus dat scheelt weer ja. Ik kijk ook naar Efremenkova en misschien Mascitto."
Itzhak de Laat
Itzhak de Laat zette goede resultaten neer, maar was niet tevreden. "Het wilde technisch niet zo. Het ijs is zwaar en normaalgesproken is dat als lichtgewicht in mijn voordeel, maar als je technisch niet goed rijdt, dan heb je dat tegen je." Op het Nederlands Kampioenschap reed De Laat ook niet goed, terwijl het op de trainingen wel goed ging. "Op de trainingen rijd ik beter dan ooit. Dus ik ga er vanuit dat ik morgen beter ben."
Daan Breeuwsma
Daan Breeuwsma keek wat op tegen deze dag. "Ik vind die vrijdag altijd heel vervelend. Je kunt het nooit goed doen, alleen maar slecht." Breeuwsma deed het echter goed, want hij plaatste zich op alle afstanden. "Het was goed. Niet top, maar dat hoefde nog niet."
Wat kunnen we morgen verwachten van Breeuwsma? "Als ik het beste uit mezelf haal, ben ik tevreden. Ja, nee, dat weet ik wel, dat is cliché. Nou ja, een finale zou mooi zijn." Bij de relay lijkt Hongarije de grote favoriet met Rusland als concurrent. Nederland haalde vandaag de halve finale. "Maar wij komen hier natuurlijk niet voor het brons. We willen strijden met Hongarije en Rusland. Dat zou mooi zijn."
Sven Roes
Sven Roes maakte zijn debuut op een internationaal toernooi. De Nederlands Kampioen mocht meedoen aan de relay en was flink zenuwachtig. "Ik was echt nerveus. Je mag toch met de grote mannen meedoen. Bovendien wil je niet afgaan. Je wilt niet dat in de krant staat dat Sven Roes het verpest heeft." Roes is 20 jaar en plaatste zich met de relayploeg eenvoudig voor de halve finale. "Het ging goed, maar er zijn wel verbeterpuntjes."
Zaterdag rijdt Nederland de halve finale en de vraag is of Roes dan weer mag rijden of dat Dennis Visser uit Lemmer mag meedoen. "Ik hoop het, ik hoop het." Op dat moment komt bondscoach Jeroen Otter naast Roes staan en als hij weer weg loopt stellen we de vraag nog eens. "Ik denk wel dat ik mag rijden, hahaha," eindigt Roes met een knipoog.