Huizen die te koop staan in Fryslân zijn niet zo zuinig

Het aanbod van koopwoningen in Fryslân is niet zo energiezuinig. Op de landelijke ranglijst staat onze provincie op de achtste plaats. Dat blijkt uit cijfers van het online platform Beslist.nl, dat online markten in kaart brengt. Als enkel wordt gekeken naar huizen die na 1990 zijn gebouwd, doet Fryslân het een stuk beter met een derde plaats.
© ANP
Van alle Friese gemeenten doet De Fryske Marren het het best. Zo'n 23 procent van alle woningen die hier te koop staan, heeft het meest energiezuinige label: energielabel A. Ook het aanbod van energielabel B en C is met 24 procent en 25 procent redelijk hoog.
Noardeast-Fryslân minst zuinig
De Fryske Marren staat hiermee landelijk op de 67ste plaats van de driehonderd gemeenten die in kaart zijn gebracht. Noardeast-Fryslân doet het het minst met de 239ste plaats. De energiezuinigste provincie is Flevoland. Gezien het relatief jonge woningaanbod in de provincie is dat niet zo vreemd.
Beslist.nl kaan geen trend in beeld brengen, omdat het onderzoek voor het eerst is gehouden. De gegevens zijn gebaseerd op het aanbod van Funda.nl en Jaap.nl. In totaal gaat het om bijna 110.000 huizen. Sinds 2015 is het voor woningverkopers verplicht om een energielabel te overleggen.