Liander sloot recordaantal zonnepanelen aan in 2019

Netbeheerder Liander heeft in 2019 een recordaantal zonnepanelen aangesloten in Fryslân. Het aantal is het afgelopen jaar verdubbeld in vergelijking met 2018. Dat komt onder anderen omdat steeds meer zonneparken komen. Vooral in het Noorden, want hier is de grond goedkoop. Probleem is echter wel dat er steeds minder capaciteit op het stroomnet is om de energie kwijt te kunnen.
© Omrop Fryslan
Volgens woordvoerder Peter Hofland van Liander kunnen de zonnepanelen die er nu liggen stroom opwekken voor zo'n 115.000 Friese huishoudens. "Dat varieert dan van zonnepanelen bij particulieren op het dak tot grote boerenbedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen. Maar ook de commerciële zonneweiden, die zitten overal in Fryslân."
In Oosterwolde wordt een van de grootste parken van Nederland aangelegd, van ongeveer 50 megawatt op zo'n 50 hectare grond. "Dat betekent dat de partijen die daar ook iets willen, moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid", zegt Hofland.
De kabels van het stroomnet in het Noorden zijn dun omdat het om dunbevolkte gebieden gaat. Bij de aanleg is geen rekening gehouden met het aanbod van zoveel zonnestroom. Daarom moeten er nu nieuwe kabels aangelegd worden, en dat kost tijd. Wie een zonnepark aan wil leggen moet daarom eerst bij de netbeheerder controleren welke gebieden nog voldoende capaciteit hebben.
Peter Hofland, woordvoerder van Liander