Wereldsterren aanwezig bij eerbetoon aan Rutger Hauer in Beetsterzwaag

Vrienden en familie hebben donderdagmiddag bij een intieme herdenking het werk en het leven van de in juli overleden acteur Rutger Hauer gevierd. Dat was Hauer's woonplaats Beetsterzwaag. op de dag dat hij anders zijn 76e verjaardag gevierd zou hebben. Er waren 120 gasten aanwezig, onder wie Hollywood-sterren als Sharon Stone en Miranda Richardson.
Rutger Hauer © ANP
Verder waren Nederlandse filmprominenten als Monique van de Ven, René Mioch, Reinout Scholten van Aschat, Rolf Dekens en Diederik van Rooijen. De Friese commissaris van de koning Arno Brok, burgemeester Ellen van Salm van Opsterland en ook prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven waren aanwezig.
De herdenkingsdienst stond onder leiding van Beau van Erven Dorens. Optredens waren er van onder anderen Freek de Jonge, pianist Reinout Douma en een kwintet van de Koninklijke Marinierskapel die de muziek van de hitserie Floris en de iconische film Soldaat van Oranje speelden.
In toespraken werd niet alleen het imposante oeuvre van Hauer herdacht, maar ook zijn inzet voor jonge filmmakers met zijn Film Factory. Daar organiseerde hij vijftien jaar lang workshops en masterclasses. Hauer werd ook geprezen om zijn inzet voor goede doelen als de Starfish Foundation en het Rode Kruis.

Rutger Hauer Award

Vorige week werd de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt aan regisseur Paul Verhoeven. Deze prijs zal ieder jaar toe worden gekend aan een persoon of instelling die een belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers is. Hauer en Verhoeven hebben vijf keer samengewerkt, onder anderen voor Floris, Soldaat van Oranje en Turks Fruit.