Van bankmedewerker tot makelaar

Een carrière-switch maken in crisistijd. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Zeker als het noodzakelijk is omdat een goede baan bij de bank is komen te vervallen. Voor oud-bankmedewerkster Yvette Westerhof was het de realiteit, al had ze het wel zien aankomen.
Fan bankmeiwurker nei makeler
Op een vakantiepark in Tzummarum laat Yvette aan twee kandidaat-kopers zien hoe het huisje dat ze op het oog hebben, eruit ziet. Yvette is nu makelaar en eigenaar van Westerhof Makelaardij. "Je kunt wel denken: Wat erg, ik ben boventallig, maar je krijgt een kans en dus moet je die gewoon pakken. Nu ben ik makelaar."
Westerhof werkte bij een bank in de provincie Groningen. Toen ze met kraamverlof ging, had ze al een voorgevoel dat een sanering eraan zat te komen. En zo geschiedde het ook. Yvette kwam thuis te zitten. Met hulp van een loopbaancoach kwam ze erachter dat het vak makelaar wel bij haar zou passen.
Je kunt wel denken: Wat erg, ik ben boventallig. Maar je krijgt een kans, dus die moet je gewoon pakken. Nu ben ik makelaar.
Yvette Westerhof
© Omrop Fryslân
Gouden ketting
"Bij de bank, zeggen we wel, zit je aan een gouden ketting. Veel mensen willen wel wat anders. Het is een goede werkgever, goed salaris en dat moet je dan opgeven", zegt Yvette Westerhof.
Ze vindt de situatie niet uitzichtloos. Ze had het goed bij de bank en er was een potje voor haar om een opleiding te doen. Maar als je allround makelaar wilt zijn, moet je ook taxatiewerk kunnen doen en de opleiding voor taxateur is duur. Omscholen kost geld dat niet iedereen kan ophoesten.
"Dan ga je wel kijken naar een andere variant en doe je er wat langer over, maar dan had ik nu nog niet mijn diploma gehad. Dat weet ik zeker van niet. " Door het Europese fonds was het nu voor Yvette wel mogelijk om de dure opleiding te doen.