Commissaris van de Koning Arno Brok pleit voor hogere vergoeding voor Statenleden

De vergoeding voor Statenleden moet nog meer omhoog, om te voorkomen dat voornamelijk jonge Statenleden afhaken. Dat vindt Commissaris van de Koning Arno Brok. Hij wil bij de politiek in Den Haag pleiten voor een hogere vergoeding.
Gearkomste fan de Provinsjale Steaten © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Commissaris van de Koning Arno Brok over de vergoedingen
"Het is lastig om een goede balans te houden tussen werk, privé, kinderen en het Statenwerk. Het Statenwerk is een bijbaan, maar wel van 15, 20 of meer uren in de week", vertelt Brok. Het Statenwerk wordt ook steeds lastiger. "Het wordt steeds drukker. De workload is gewoon stevig. Het is niet zomaar iets. Mensen denken nog wel eens: 'dat is een leuke hobby, een paar uur per week'. Maar het is gewoon een bijbaan."

Niet in verhouding

De vergoeding voor dat drukke werk is niet in verhouding", vindt Brok. "Als ik dan zie wat de vergoeding van die bijbaan is, dan zien we dat het mensen niet eens lukt om een dag vrij te kopen van het werk - want in de CAO is dat niet altijd geregeld. Het is maar een kleine vergoeding, dus echt aantrekkelijk is het niet voor mensen."
Omdat de vergoeding voor Statenleden landelijk is vastgelegd, kan alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken daar verandering in brengen. "Er loop een evaluatie, daar zullen wij binnenkort verder over praten met de minister."

Worsteling

Statenleden Marijke Roskam (PvdA) en Dennis de Calonne (ChristenUnie) namen woensdag afscheid, omdat zij het Statenwerk niet meer konden combineren met hun gewone werk en privéleven. Roskam zegt dat het probleem bij veel meer Statenleden speelt. "Uit gesprekken blijkt dat iedereen die worsteling voelt. Sommige mensen hebben werk ernaast, anders kunnen ze de huur of hypotheek niet betalen, maar het Statenwerk is echt 20 uur per week en niet alleen 's woensdag van 8 tot middernacht. Op maandagavond of dinsdagavond komen er moties binnen, donderdags hebben we nog eens een expertsessie."
Verslaggever Andries Bakker praat met afgezwaaid Statenlid Marijke Roskam