Lida Dijkstra geïnstalleerd als Kinderboekenambassadeur

Lida Dijkstra is woensdagochtend geïnstalleerd als eerste Kinderboekenambassadeur van Fryslân. Ze zal komende twee jaar het gezicht zijn voor de promotie van Friese kinderboeken en de Friese taal.
© Afûk / Elske Roorda
Als Kinderboekenambassadeur van Fryslân zal Dijkstra proberen kinderen meet met het Fries bezig te krijgen. "Dat houdt in dat ik twee jaar lang het gezicht van les- en taalbevordering ben van het Fries in Fryslân. Concreet betekent dat dat ik uit te nodigen ben door iedereen die denkt: 'dat zou mooi zijn als de Kinderboekenambassadeur hier bij zou zijn'. En scholen, bibliotheken of andere organisaties kunnen me uitnodigen om voor te lezen."
Hoewel kinderen steeds minder lezen en er ook minder aandacht voor hebben, hoeft dat volgens Dijkstra geen groot probleem te zijn. "Ik denk zelf dat het een kwestie van aanpak en aanbieden is. De spanningsbogen worden kleiner, maar je kan het ook oefenen om dat weer groter te maken. Daar heb ik bijvoorbeeld oefeningen voor, zodat kinderen weer beter begrijpend lezen."
Luister naar die nieuwe Kinderboekenambassadeur Lida Dijkstra