Studenten maken wapenkisten uit de Tweede Wereldoorlog

Bij de Wapendropping Wandeltocht kan binnenkort een wapendropping uit de Tweede Wereldoorlog beleefd worden. Studenten van het Friesland College in Heerenveen maken de wapenkisten die daarvoor gebruikt worden.
Studinten meitsje wapenkisten út de Twadde Wrâldoarloch
In de nacht van 5 op 6 januari 1945 werden vijftien containers met wapens gedropt bij De Deelen. Mensen van het verzet vingen de wapens op en deelden de uit onder de leden. Hessel Bouma zocht uit hoe het toen gegaan is.
Bouma: "In de oorlog zijn de wapens bij De Deelen in zogenoemde wapencontainers gedropt, daarin zaten de wapens voor de ondergrondse, die ze bij de bevrijding konden gebruiken. Ook de Duitsers wisten dat en daardoor er met met de wapens van De Deelen veel meer gebeurd als alle andere wapendroppingen die in Fryslân geweest zijn."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Op verschillende plekken langs de route wordt door acteurs laten zien het het er in 1945 aan toe ging. "De wapens worden it de containers gehaald, dan lopen ze met de jutezakken over de polderweg. In de Heafeart liggen drie bootjes klaar en daar worden de wapens ingebracht. Zo is het in de oorlog ook echt gebeurd."

Nieuwe containers

Er moesten nieuwe containers gemaakt worden omdat de ouden verroest waren, vertelt Bouma. 'De wapencontainers moesten meteen weggemaakt worden want de Duitsers mochten het natuurlijk niet zien. Daardoor zijn ze allemaal in het water terecht gekomen, maar na de oorlog toen ze eruit zijn gehaald waren ze verroest, dus die oude containers konden we niet laten zien. Vandaar dat we zeiden: kunnen jullie die namaken?"
Een van de studenten die met de kisten bezig is, is Jouke Baarda. 'Ik vind het wel heel speciaal dat we dit mogen doen, het is weer wat anders dan andere dingen die we maken. Ik had geen idee dat dit uit vliegtuigen gegooid moest worden."
Verslaggever Jantine Stoffers over de wapencontainers