De gestolen Gerben Rypma-turelaar is opgedoken in Oudega

Het beeldje van een tureluur dat ten nagedachtenis aan schilder en dichter Gerben Rypma in Oudega (SWF) staat en dat er afgelopen week is weggehaald, is ineens weer terug. Bestuurslid Ida Feenstra was naar het Brekkenpaad toe gegaan om een bord op te hangen om uit te leggen dat het kunstwerk is verdwenen. Maar toen zij daar kwam, stond de tureluur weer op de sokkel.
Sa is it tsjirkje is werom fûn © Sicco Rypma
Het beeld is gemaakt door kunstenaar Hans Jouta. In oktober is het in Oudega neergezet voor de Gerben Rypma Stichting. Het staat daar omdat Gerben Rypma (1878-1963) er lang heeft gewoond.
Het beeldje is nu terug. Voorzitter Sicco Rypma legt uit dat het kunstwerk gelukkig niet is beschadigd. "Maar er zit wel witte uitslag op, die ik niet echt kan thuisbrengen." Volgens Rypma zou het goed kunnen dat het kunstwerk is teruggebracht door alle aandacht voor de diefstal. "Misschien werd het de dader te heet onder de voeten."

Even op de voertafel

Rypma is in ieder geval blij dat de vogel terug is. "Dat hebben we meteen gevierd met een kop thee. Wij hebben de tureluur daar wel weer weggehaald, die komt nu even tot rust op een voertafel in Blauwhuis." De voorzitter van de stichting heeft aan dat er zal worden nagedacht of het beeldje beter kan worden vastgezet.