Waar is het beeld ter nagedachtenis aan Gerben Rypma gebleven?

Op een hek aan het Brekkenpaad bij Oudega (Súdwest-Fryslân) staat een beeld ter nagedachtenis aan schilder en dichter Gerben Rypma. Of eigenlijk: stond... Het kunstwerk is namelijk verdwenen. Het gaat om een stalen beeld van een tureluur dat is gemaakt door kunstenaar Hans Jouta.
© Gerben Rypma Stifting Blauhûs
Het beeld werd er in oktober vorig jaar geplaatst in opdracht van de Gerben Rypma Stifting en markeert de plek waar Gerben Rypma (1878-1963) jarenlang heeft gewoond.
"Donderdagmiddag kreeg ik een appje met de vraag of ik wel wist dat de tureluur weg was", vertelt Sicco Rypma van de stichting. Gerben was de halfbroer van Sicco zijn overgrootvader. "Toen sprong ik op de fiets om het met eigen ogen te zien. Eerst word je natuurlijk boos, want wie haalt het nu in zijn hoofd om dat mee te nemen?"
Sicco Rypma over het gestolen beeld
Het is een beeld met een verhaal. "Wij wilden iets nalaten op de plek waar Gerben Rypma lange tijd heeft gewoond. Op die plek heeft hij heel veel inspiratie opgedaan voor het schrijven en schilderen", vertelt Sicco. De tureluur stond op een hek tussen het Brekkenpaad en natuurgebied De Rijp. "Wij hebben dat omschreven als de verbinding tussen Gerben Rypma en de natuur."
Sicco Rypma hoopt dat de persoon die het eerbetoon heeft meegenomen, het snel weer terugbrengt. "Het hoort thuis op de plek waar het stond. Wat wil je er thuis nou mee?", vraagt hij zich af. "Je zet het er neer met goed vertrouwen en dat vertrouwen is nu wel weg." De stichting heeft inmiddels aangifte gedaan.