Into the Great Wide Open maakt reis naar festival klimaatneutraal

Into the Great Wide Open gebruikt vanaf dit jaar vijf euro van iedere verkochte toegangskaart om de reis van en naar het festival klimaatneutraler te maken. Daarmee is het kunst- en muziek festival het eerste festival in Europa waarbij fossielvrij reizen bij de prijs in zit. Het festival reduceert zijn ecologische voetafdruk zo met 50 procent.
© Marleen Annema
Op ieder verkocht kaartje zit een zogenaamde De Goede Reis-toeslag. De vijf euro krijgen bezoekers terug in de vorm van korting wanneer zij naar het festival reizen.
Het compenseren van de uitstoot van alle auto's, motoren en bootovertochten gebeurt door zogenaamde fuel replacement. Daarbij wordt alle fossiele brandstof van de bezoekers vervangen door Blauwe Diesel. Dat is biobrandstof die wordt gemaakt van plantaardige, gebruikte kookolie, zoals frituurvet.
Daarmee krijgen mensen die duurzaam reizen korting als beloning en betalen bezoekers die niet duurzaam kunnen of willen reizen voor het fossielvrij maken van hun uitstoot.
Volgens Tijl Couzij, projectleider van Lab Vlieland, geldt voor de meeste festivals dat 50 tot 75 procent van hun uitstoot ontstaat door de reis van bezoekers van en naar het festival.
"We zien dat de maatschappelijke discussie zich op het moment vooral richt op de voetafdruk van reizende artiesten en dat is goed, maar we moeten niet vergeten dat de uitstoot van de bezoekersreizen velen malen groter is." Couzij hoopt dat andere festivals het concept zullen overnemen.