Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen schakelen uit voorzorg servers uit

De gemeentes Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben de Citrix-server voor computersystemen van enkele eigen externe locaties uitgeschakeld. Dat hebben ze gedaan omdat deze week bekend werd dat hackers probeerden in te breken bij het ziekenhuis in Leeuwarden en de gemeente Zutphen. "Het is een voorzorgsmaatregel", zegt burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel. "Want veiligheid gaat boven alles."
Gemeente Tytsjerksteradiel © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseerde donderdag om de servers uit voorzorg uit te schakelen, vanwege een fout in het systeem, dat daardoor kwetsbaar is voor hackers. De fout zit in twee diensten van Citrix.
Citrix is een systeem waarmee werknemers bijvoorbeeld thuis in kunnen loggen op het systeem van het werk. Het Amerikaanse bedrijf heeft naar eigen zeggen 400.000 organisaties wereldwijd als klant. Het gaat bijvoorbeeld om ziekenhuizen, bedrijven, overheidsdiensten en universiteiten.
Het bedrijf Citrix ontdekte de fout in het systeem zelf in december. Volgens de gemeentes komt er maandag een update, die de kwetsbaarheden op moet lossen. "We hebben al twee keer maatregelen getroffen", zegt Gebben. "Een soort update van ons systeem. Maar nu hebben we te horen gekregen dat dat niet genoeg was, het was niet 100% waterdicht. Dus hebben we donderdagavond besloten om nu dit te doen."
We staan voor veiligheid en we willen niet dat anderen materiaal van onze inwoners in kunnen zien.
Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel
"Onze inwoners zullen nauwelijks iets van de maatregel merken", zegt Gebben. Voor de werknemers op sommige externe locaties ligt het anders: zij kunnen tijdelijk niet inloggen in de server van de gemeente. Het gaat om de Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen Surhuisterveen, gebiedsteams (Torentje Burgum, It Vleckehûs Surhuisterveen) en het Energieloket Hurdegaryp. "Het is vervelend en onhandig voor onze medewerkers. Maar we staan voor veiligheid en we willen niet dat anderen materiaal van onze inwoners in kunnen zien."

Inloggen in gemeentehuizen kan nog wel

Op de gemeentehuizen zelf lukt inloggen nog wel. Ook de buitendiensten en de zwembaden ondervinden geen hinder.
Gebben denkt eerst nog niet aan een overstap naar een ander inlogsysteem. "Ik weet ook niet welke aanbieders er zijn op dit gebied. Ik ga ervan uit dat Citrix heel snel een passende maatregel treft."
Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel