Pluimveesector wil ophokplicht vanwege vogelgriep

Pluimveeorganisaties vinden dat er zo snel mogelijk een ophokplicht moet komen. Dat schreven ze donderdag in een brief aan landbouwminister Carola Schouten. Ze zijn bang dat de vogelgriep naar Nederland komt.
Hinnen © Shutterstock.com
Het vogelgriepvirus dook eerder al op in meerdere Oost-Europese landen. "De zaak is in Nederland nog niet zo ernstig, maar in Polen, Tsjechië, Slowakije en Roemenië zijn er veel bedrijven, die ver uit elkaar liggen, die besmet zijn met vogelgriep. Dat is zeer zorgelijk", legt Piet Faber van LTO Noord uit. Hij is zelf ook pluimveehouder.
Niet alleen boerderijdieren zijn ziek, ook wilde vogels hebben het virus. "Als die vogels hierheen komen, wordt het heel gevaarlijk." Ook kan het virus meereizen met vrachtwagens uit die regio.
Verslaggever Jantine Stoffers praat met pluimveehouder Piet Faber
In de brief schrijven de organisaties dat ze zich zorgen maken over de situatie in Oost- en Midden-Europa en dat ze willen dat de kippen die nu buiten lopen naar binnen gaan.

Veterinaire noodzaak

De boeren mogen de kippen ook niet zelf naar binnen halen, omdat sommigen scharreleieren produceren. Daar is veterinaire noodzaak voor nodig en die noodzaak moet worden vastgesteld door het ministerie. "De overheid heeft een commissie van deskundigen en wij hebben gevraagd hen hiernaar te laten kijken en een besluit te nemen."
En welke voorzorgsmaatregel kunnen boeren nemen? "Geen rommel van buiten het erf mee naar binnen toe halen", zegt Faber. "Dus van schoenen wisselen, onder de douche voordat je naar de stal gaat en andere kleren aan. En als je dan terugkomt hetzelfde verhaal nog een keer."