Gorredijk krijgt het heen-en-weer: komt er tweerichtingsverkeer?

In Gorredijk komt een pilot met tweerichtingsverkeer door de Hoofdstraat. Dat is al langer de wens van de winkeliers in het dorp, zij hopen zo meer klanten te trekken. De Fietsersbond ziet het echter als achteruitgang en is niet al te blij met de proef.
V1 ferkear winkelstrjitte De Gordyk

Leefbaarheid

Kees Mourits van de Fietsersbond ziet liever dat auto's wegblijven uit de Hoofdstraat. "Dat zou de leefbaarheid van het dorp niet ten goede komen." Dat de winkels in het dorp het moeilijk hebben, heeft volgens hem niets te maken met de bereikbaarheid. "Het is een algemene tendens dat offline winkels het moeilijk hebben."
Anton de Bruin van winkeliersvereniging WHI vindt wel dat de auto's beide kanten op mogen rijden. "Uiteindelijk is het voor het autoverkeer logischer. Nu kun je van de andere kant af er niet in rijden en als je dan naar de kant van het water wilt waar de winkels zijn, dan moet je echt de weg zoeken. Wij denken dat de weg voldoende breed is zodat het kan."
Kees Mourits van de Fietsersbond en een inwoner van Gorredijk over de verkeerssituatie
© Omrop Fryslân

Meer klanten

De winkellieden denken meer klanten te trekken met een tweerichtingsweg. De Fietsersbond vindt het niet terecht dat de oorzaak daarvan wordt gelegd bij de vraag of het gebied toegankelijk is voor auto's. "Het heeft onder andere iets te maken met hoe je een centrum aantrekkelijk maakt voor bezoekers, met bijvoorbeeld een fiets- en wandelgebied."
Een dorpsbewoners is het daarmee eens. "Het kan hier overdag heel druk zijn. In het verleden is besloten om tweerichtingsverkeer juist te veranderen in eenrichtingsverkeer, juist vanwege alle nadelen, zoals opstoppingen, stank, lawaai, onveiligheidsgevoel voor jonge en oudere fietsers." De Hoofdstraat werd toen versmald en de stoep breder gemaakt. "Ik denk dat er toen een aardig evenwicht is bereikt voor alle verkeersdeelnemers."
© Omrop Fryslân

Auto dichtbij

Aan de andere kant van de Hoofdstraat, op kleine afstand van de winkels, is een grote parkeerplaats. Bezoekers zouden vanaf daar naar de winkels kunnen lopen. "Dat kan, maar zo nu en dan heb je meer spullen nodig en dan zou het handig zijn om de auto dichtbij te hebben," zegt De Bruin van de winkeliersvereniging. De Bruin wil niet per se inzetten op het trekken van meer klanten, maar op meer contactmomenten met bestaande klanten. "Daarom kun je niet blijven stilstaan. Ik denk dat het uiteindelijk wel meevalt en dat het verkeer z'n weg wel vindt."
De pilot met tweerichtingsverkeer op de Hoofdstraat zal waarschijnlijk dit jaar worden uitgevoerd.
Anton de Bruin van winkeliersvereniging WHI