Epke jaagt op olympisch ticket: "De druk is enorm, maar soms is dat fijner"

Turner Epke Zonderland heeft nog drie kansen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Hij moet minstens een van de nog drie resterende wereldbekerwedstrijden winnen om in de race te blijven voor een ticket voor Tokio 2020.
De NOS zocht de turner op:
Epke1
Eenvoudig wordt plaatsing niet, want Zonderland kwakkelt al een poos met zijn gezondheid. Een chronische ontsteking aan de bijholtes is de boosdoener. Afgelopen jaar liet hij zich eraan opereren.
"Het herstel viel wat tegen", vertelt de Lemster. "Ik heb na die operatie een maand lang niet aan de rekstok gehangen; van half november tot half december heb ik de krachttraining een beetje onderhouden. Vorige week heb ik nog een weekje griep gehad en moest ik weer rust inlassen. Ik ben nog niet zo lang weer bezig, maar nu merk ik dat ik stappen kan maken."
© www.orange-pictures.nl
Om als turner Tokio te halen, is een lastige route. Bij de wereldkampioenschappen afgelopen oktober had Zonderland zich individueel of met de nationale ploeg kunnen plaatsen, maar dat is niet gelukt.
Nu is het wereldbekercircuit nog een mogelijkheid, want de winnaar van het eindklassement op de rekstok plaatst zich ook voor de Olympische Spelen. Winst in drie van de acht wereldbekerwedstrijden moet voldoende zijn voor de eindzege, want alleen de beste drie resultaten tellen. Maar het zou zomaar kunnen dat twee turners drie keer winnen.
Zonderland staat momenteel op twee overwinningen, de Japanner Hidetaka Miyachi heeft al drie keer gewonnen. Van de laatste wedstrijden moet Zonderland dus minstens eentje winnen. En dan worden de scores van de drie overwinningen bij elkaar opgeteld: de turner met de hoogste score krijgt een olympisch ticket.
De Fries weet hoe belangrijk de komende wedstrijden worden. "Je bent niet alleen bezig met nog één keer winnen, het moet met een heel, heel dikke oefening. De druk is enorm. Maar soms is dat prettiger als je uit een heel benarde positie komt, zoals nu, want je bent met alles blij als het de goede kant op gaat. Als je een topvoorbereiding hebt gehad, is de druk groter, misschien is dat mijn voordeeltje op dit moment."
Epke Zonderland over de strijd met Miyachi:
Epke2

Nog drie wereldbekers

Datum Locatie
20-23 februari Melbourne (Australië)
12-15 maart Bakoe (Azerbeidzjan)
18-21 maart Doha (Qatar)
Over ruim een maand turnt Zonderland in Melbourne de eerste van de nog drie resterende wereldbekers. Deze week vertrekt hij al naar Australië. "We hebben eerst een trainingskamp van vier weken, gelukkig in een gebied waar ze wat minder last schijnen te hebben van de rooklucht. Ik hoop dat de lucht een beetje fris is; dat kan ik wel gebruiken", lacht hij.
"Want de herfst die we al een paar maanden hebben, is niet bevorderlijk voor mijn fitheid. Ik heb al vaker ervaren dat ik sneller herstel bij zon en droge lucht. Ik heb veel verkoudheidjes gehad en die kan ik niet gebruiken. Het klimaat gaat me wel helpen, mits de rook de goede kant op waait."
Epke met zijn gouden medaille in Londen © www.orange-pictures.nl
In 2008 deed Zonderland in Peking voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Vier jaar later, in Londen, won hij olympisch goud. In 2016 viel hij in de finale in Rio de Janeiro van de rekstok, net als in Peking.
Zonderland is drie keer (2013, 2014, 2017) wereldkampioen geworden. Vier keer werd hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Daarmee is hij gedeeld recordhouder.