Minister De Jonge onderzoekt sluiting Noflik Wenje in Oentsjerk

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaat zich buigen over de sluiting van Noflik Wenje, een kleinschalige woonvorm in Oentsjerk voor mensen met dementie. Dat doet De Jonge naar aanleiding van vragen van Tweede Kaamerlid Maarten Hijink van de SP, die het niet acceptabel vindt dat dergelijke voorzieningen worden gesloten.
Hugo de Jonge © ANP
Zorggroep Patyna sluit de woonvorm definitief op 1 januari 2021. De locatie open houden is niet meer mogelijk, zegt het bedrijf, want daarvoor zitten er niet genoeg mensen in de woonvorm. Nu zijn het er tien, en om goede zorg te kunnen bieden zouden er tussen de 25 en 30 bewoners nodig zijn.

SP: niet acceptabel, nu wachtlijsten oplopen

De SP vindt het niet acceptabel dat een voorziening als Noflik Wenje dicht moet, nu wachtlijsten voor dergelijke zorg oplopen. Hijink wees de minister erop dat Noflik Wenje nog maar vijf maar bestaat. "Wat vindt de minister er nou van dat wij oude mensen met dementie gedwongen laten verhuizen van een kleinschalige plek, precies in de buurt zoals wij dat allemaal volgens mij zo graag willen, die nog maar vijf jaar geleden is neergezet?"
© Omrop Fryslân
Minister De Jonge ging er aanvankelijk vanuit dat er een goede reden zou zijn voor de sluiting. "Als je er achteraan gaat, blijkt er vaak ook wel een erg goede reden voor sluiting te zijn."

Hele gemeenschap in opstand

Daarover heeft de SP zijn twijfels. "Een hele gemeenschap komt niet voor niks in opstand als een locatie dichtgaat, zeker ook in Oentsjerk", zei Hijink. Zo zamelen vertegenwoordigers van de bewoners van Noflik Wenje handtekeningen in voor een petitie. Daarmee worden de gemeente, de zorginstelling en de zorgverzekeraar opgeroepen om mee te helpen de kleinschalige zorg in de Trynwâlden te behouden. Patyna zei eerder dat het niet lukt om een overnamekandidaat te vinden. Bewoners vinden dat Patyna toch verder moet zoeken.
De cliëntenraad vindt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de haalbaarheid van een overname en adviseert om Noflik Wenje niet te sluiten.

"Naadje van de kous weten"

De minister wil nu wel weten hoe het zit. "Het is sowieso goed om altijd het naadje van de kous te willen weten", zei hij. "Als u er prijs op stelt dat ik ook de casus-Oentsjerk wat uitgebreider behandel, doe ik dat graag. Maar er is vaak wel een goede reden wil ik maar zeggen waarom dingen worden gestopt." Hij laat de situatie in Oentsjerk onderzoeken en doet er schriftelijk verslag van aan de Tweede Kamer.
Dick Provoost van Noflik Wenje en Johan Krul van Patyna

Nog afwachten

Dick Provoost van Noflik Wenje is door de SP gebeld of zij wat voor hem konden doen en het onder de aandacht van de minister konden brengen. Noflik Wenje heeft dus niet zelf de politiek opgezocht, zegt Provoost. Hij is blij met de aandacht, maar het is volgens hem wel afwachten of het wat voor de Trijnwouden oplevert.
De handtekeningenactie heeft intussen al meer dan 700 handtekeningen opgeleverd. Provoost is er over te spreken dat ook organisaties meedoen, zoals politieke partijen, huisartsen en kerken.

Te weinig vraag voor een gezonde exploitatie

Johan Krul van Patyna: "Schrikken is een groot woord, maar we snappen wel dat er vragen zijn." Waarom moet Noflik Wenje dan dicht, volgens hem? "Het is een zorgvoorziening met maar tien plaatsen, ooit neergezet voor een lagere zorgvraag. Dat is opgelopen, en daarmee gaan zoveel eisen gepaard dat de kwaliteit van de zorg en de kosten niet met elkaar in balans zijn. Daarom besluiten we te stoppen, hoe jammer dat ook is."
Een overname is niet gelukt, geeft Krul aan. Hij zegt wel dat Patyna een zorgplicht heeft voor de bewoners. "Maar de praktijk is dat je niet allemaal kleine voorzieningen in dit soort dorpen kunt houden. Je moet rond de dertig mensen uitkomen om een gezonde zorginstelling op zo'n locatie te kunnen exploiteren. En uit onderzoek blijkt dat die vraag hier gewoon niet is."