Aftrap City of Sport in Drachten: "Rijker sportklimaat voor alle inwoners"

In Drachten is donderdagavond de aftrap van een jaar vol sport. De gemeente Smallingerland mag zich dit jaar namelijk European City of Sport noemen. "Het is een mogelijkheid om een jaar lang te laten zien wat je te bieden hebt op het gebied van sport en bewegen", zegt Kim Assen van Sportbedrijf Drachten, de uitvoerder van het programma.
Squashcentrum Drachten © Facebook, Centre Squash Drachten
"We krijgen wel een mooie vlag waarmee we kunnen pronken, maar we doen het voor de bewoners", vertelt Assen. "Er zijn meer activiteiten, meer evenementen. En voor ons is het een mogelijkheid om meer aandacht te creëren voor sport en bewegen. We willen dít jaar zoveel mogelijk bereiken, maar hopelijk hebben we ook volgende jaren nog profijt fan deze titel. We hopen dat er een rijker sportklimaat komt voor alle inwoners."

Fietsen, dodgeball en squash

Een van de evenementen in Drachten is de eerste etappe van de Healthy Ageing Tour, een wielerwedstrijd voor vrouwen. "De eerste etappe begint en eindigt in Drachten. We doen van alles voor jong en oud om even langs te komen. Verder hebben we het EK dodgeball naar Drachten gehaald. En we merken dat verenigingen zelf ook van alles doen. Zo organiseert het squashcentrum een clinic voor jongere spelers met eredivisiespelers."
Donderdag is dus de officiële aftrap. Dan komt onder andere Cambuurtrainer Henk de Jong, zelf ook Drachtster, langs. "We gaan hem een vragenvuur voorleggen. Hij is ambassadeur van de City of Sport en heeft z'n hart in de sport."

Niet de enige

Smallingerland is trouwens niet de enige European City of Sport, er zijn dit jaar nog zestien steden of dorpen in Europa met dezelfde titel. En Málaga yn Spanje is de Capital of Sport.
Kim Assen van Sportbedrijf Drachten